Advertisement

Avrupa Birliği Ticaret Şefi Valdis Dombrovskis, CNBC’ye yaptığı açıklamada Hindistan ve diğer ülkelerin ihraç kısıtlamaları sonrası ABD ve AB’nin gıda tedarik zincirlerini geliştirmenin yollarını aradığını kaydetti.

G-7 ülkeleri dışişleri bakanları hafta sonu yaptıkları toplantıda Ukrayna’ya yaşanan savaşın küresel çapta bir açlık krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Bakanlar buna neden olarak çatışmalar sonucu Ukrayna’nın tahıl, gübre ve sebze yağı ihraç edememesi, yok olan tarlalar ve normal bir ekim sezonu geçirilememesini gösterdiler.

Bu gelişmeler söz konusu ürünler için dünyanın diğer bölgelerindeki ülkelere daha fazla bel bağlanmasına neden oldu. Ancak bu ülkelerden bazılarının kendi vatandaşlarına yeterince tedarik sağlayamayacakları endişeleri ihracata kısıtlama getirmelerine neden oldu. Hindistan’daki Cumartesi günü buğday için açıklanan satış yasağı da tam olarak bu nedenle, “ülkenin genel gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla” alındığı açıklandı.

"Mevcut önlemler sorunu büyütecek"

CNBC’ye son zamanlarda alınan ihracat önlemleriyle ilgili konuşan Dombrovskis, “Bu oldukça endişelenmemiz gereken bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin ticari şefi, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ortaya çıkan gıda fiyatları, gıda güvenliğine dair endişeler ve ülkelerin gıda ihracatına dair kısıtlayıcı önlemler alması nedeniyle ABD ile gıda alanında işbirliği ve koordinasyon için hareket etme kararı aldık. Bize göre mevcut kısıtlayıcı yaklaşımlar sorunu daha fazla büyütmekten başka bir işe yaramayacak” ifadelerini kullandı.

Endonezya’da palm yağına getirilen ihracat yasağının da işlere daha da kötüleştireceğini ekleyen Dombrovskis, ihracata getirilen kısıtlamaların emtia fiyatlarını dolayısıyla gıda maliyetlerini yukarı çekeceğini belirterek bunun AB için maliyeti karşılanabilir gıda sorunu olarak görüldüğünü belirtti.

ABD ve AB temsilcileri Pazartesi günü ortak Ticaret ve Teknoloji Konseyi’nde (TTC) buluşacaklar. Konsey Trump döneminde uygulanan gümrük vergileri ve anlaşmazlıklar sonrası transatlantik ilişkileri canlandırmak için kurulmuştu.

"Rusya'ya yaptırımları görüşmek aklımın ucundan bile geçmezdi"

Konseyin kurulma maksadının çok ötesinde konularla ilgilenmeye başladığını belirten AB Rekabet Şefi Margrethe Vestager, TTC’nin Rusya’ya karşı yaptırımları görüşeceğinin aklının ucundan bile geçmeyeceğini söyledi.

“Bunun olacağını düşünmemiştim. TTC kurulurken standart koyucu organizasyonlar, tedarik zincirleri üzerine çalışmalar gibi bambaşka şeyler üzerinde çalışacağımızı sanıyordum” diyen Vestager, “Ancak şu anda karşı karşıya olduğumuz jeopolitiğe baktığımızda eğer TTC gibi bir aracımız olmasaydı bile bunu kurmamız gerekirdi diye düşünüyorum” dedi.

ABD Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Donald Trump tarafından büyük teknoloji şirketlerinin peşine düşerek kestiği cezalarla AB’nin “vergici hanımı” olarak nitelediği Vestager, “Durum 2,4,6 yıl öncesine göre çok farklı, son gelişmeler benzer düşünen ülkelerin bir araya gelmesi gerektiğini net şekilde ortaya koydu.” dedi.