Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD, İran ile nükleer anlaşmada farklı senaryolara hazırlık yapmaya başlamışken, Avrupa Birliği'nin (AB) anlaşma için çalışmaları devam ediyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, bir yılı aşkın süredir Avrupa'nın yaptığı diplomatik girişimleri boşa çıkarma riski taşıyan çıkmaza son vermek için orta yolu aradıklarını söyledi.

FT'nin haberine göre söz konusu anlaşmayla ABD 2015'teki anlaşmaya yeniden katılacak ve İran'a yönelik yaptırımları da kaldıracak. Buna karşılık olarak da İran nükleer faaliyetlerini önemli ölçüde azaltacak.

ABD farklı senaryolara hazırlanmaya başladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İran ile Viyana’da devam eden görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıp varamayacaklarının belirsizliğini koruduğunu ve İran’ın nükleer programı konusunda anlaşmanın olmadığı bir senaryoya hazırlandıklarını açıkladı.

Günlük basın brifinginde soruları yanıtlayan Price, İran ile dolaylı olarak Viyana’da devam eden ve ABD’nin 2018’de çekildiği İran nükleer programına yönelik Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) anlaşmasına dönüş müzakerelerine de değindi.

Price, “Gerçek şu ki, son aylarda Viyana'da P5+1 (BM beş daimi üyesi ve Almanya) bağlamında önemli ilerlemeler kaydettik, ancak elbette anlaşmayı tamamlayamadık ve tamamlayıp tamamlamayacağımız da kesin değil ve bu belirsizliğini koruyor.” dedi.

ABD, eski Başkan Barack Obama döneminde 2015’te imzaladığı OKEP’ten eski başkan Donald Trump döneminde 2018’de ayrıldığını açıklamıştı.

ABD başkanlık koltuğuna 20 Ocak 2021’de oturan Joe Biden’ın ise ilk icraatlarından biri İran ile nükleer anlaşmaya dönüş için görüşmeleri dolaylı olarak başlatmak olmuştu.

Ancak taraflar henüz geri dönüş konusunda anlaşmaya varamadı.