Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bir süredir görüşmeleri devam eden Air France kurtarma fonu için Avrupa Birliği Komisyonu'ndan karar çıktı.

Buna göre AB Komisyonu şirket için 4 milyar euroluk kurtarma paketini onayladı. Komisyondan yapılan açıklamaya göre Fransa şirkete 1 milyar euroluk sermaye koyacak ve farklı enstrümanlarla şirkete 3 milyar euroluk kredi tahsis edilecek. Bununla birlikte şirket Paris dışındaki Orly havalimanındaki 18 slotundan vazgeçecek.

Plana ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire planın parçası olarak Fransa'nın şirkette en büyük hissedar olabileceğini ifade etti.

Daha önce Le Maire, Air France-KLM ortaklığına yeni mali destek için Avrupa Birliği ile prensipte anlaşmaya varıldığını belirtmişti.

Son çeyrekte şirketten 2,1 milyar euro nakit çıkışı olmuştu

Air France-KLM ortaklığında Fransa ve Hollanda'nın yüzde 28 kombine payı bulunuyor. Ülkeler, şirketin geçen yıl doğrudan krediler ve devlet destekli garantilerle 10,4 milyar euroluk destek almasının ardından yeni bir fonlama planı üzerinde görüşmeler yürütüyordu.

Pandemiden diğer havayolu şirketleri gibi sert etki gören Air France-KLM ortaklığından geçen yılın son çeyreğinde 2,1 milyar euroluk nakit çıkışı olmuştu. Air France-KLM ortaklığının Kovid-19 salgının etkisiyle 2020'de 7,1 milyar euro zarar ettiği belirtilmişti. Şirketin cirosunun 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 59 azalarak 11,1 milyar euro olduğu aktarılmıştı.