Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği’nin Rusya krizi nedeniyle ortaya çıkan zararları finanse etmek için devasa ölçekte ortak tahvil ihracı planını bu hafta açıklaması bekleniyor.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, planın AB liderlerinin Perşembe günü Fransa’da gerçekleştireceği acil zirvenin ardından açıklanabileceğini belirtti.

Yetkililerin tahvil ihracının detayları ve ne kadar talep geleceği gibi konular üzerinde çalıştığı belirtildi.

Rabobank Analisti Jane Foley AB’nin yeni planının piyasaları kısa vadede rahatlatacağını belirtti.

Haberin ardından bölgede risk göstergesi olarak kullanılan 10 yıllık İtalyan tahvil faizleriyle Alman tahvil faizleri arasındaki fark 10 baz puan artışla 151 baz puana ulaştı. Euro da dolar karşısında yükselişini sürdürdü ve yüzde 0.6 artışla 1.0920’den işlem gördü.

AB, daha önce de koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele etmek için 1.8 trilyon euroluk (2 trilyon dolar) paket açıklamıştı. Şimdi de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından savunma ve enerji altyapısında reformlar yapmaya başlayan AB devasa finansmana ihtiyacıyla karşı karşıya.

Ekonomiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Paolo Gentiloni dün bu krizle mücadele etmek için yeni araçlar bulmaları gerektiğini dile getirmişti.

Rusya’nın işgali, birliğin temel enerji ihtiyaçlarını nasıl temin edeceği konusunu gündeme getirmişti. Dün Moskova hükümeti Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatı hakkında yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulayabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. AB savunma stratejisini de gözden geçiriyor. Slovakya Maliye Bakanı Igor Matovic bugünkü açıklamasında Avrupa’nın savunmasını güçlendirmek ve enerjide Rusya’dan bağımsız olup kendi kendine yetecek hale gelebilmek için on milyarlarca euronun gerekli olduğunu belirtti.