Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Komisyonu’nun AB’nin uzun dönem bütçesi ve toparlanma fonu için verdiği teklifi değerlendiren araştırmacılar, yeşil yatırımlar için ayrılan bütçenin Avrupa’nın iklim hedeflerini karşılayamayacağını düşünüyor.

27 ülkenin liderleri birliğin 2021-2027 bütçesini ve ekonomik canlandırma paketlerini konuşmak için cuma günü Brüksel’de bir araya geldi.

AB Komisyonuysa Avrupa’da ekonomik toparlanmanın öncüsü olacak ve yeşil endüstrilerin gelişmesini destekleyecek 1,85 trilyon Euro değerinde bir paket teklifinde bulundu.

Climate & Company ve Agora Energiewende araştırmacılarının analizlerine göreyse bu paketin sadece 80 milyar euro’luk kısmı çevre korumasını hedefliyor. Bu rakam açıklanan paketin yaklaşık %4,3’üne tekabül ediyor.

Araştırmacılara göreyse AB’nin 2027 yılında hedeflediği karbon salınımı kesintilerine ulaşması için 2.4 trilyon euro harcaması gerekiyor, tahmin edilen rakamsa bu seviyelerin çok altında.

AB Komisyonu konu hakkında açıklama yapmazken, AB bütçesinin %25’inin iklim hedeflerini desteklemek için ayrılmasının gerekli olduğunu söylüyor. Fakat araştırmacılar zorlayıcı kanunların eksikliklerinden ötürü ayrılan paranın doğru amaçlarla kullanılmama riskinin yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.

Halihazırda tüm AB fonları iklim sorunlarıyla mücadele için ayrılsa dahi bu 2027’ye kadar toplam 675 milyar euro ediyor, bu da gerekli olan 2.4 trilyonun gerisinde kalıyor.