Advertisement
HABERLER ABONE OL

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt ve Katar'dan oluşan KİK ülkeleri arasında Lüksemburg'da düzenlenen "Bölgesel Güvenlik ve İşbirliğine İlişkin Üst Düzey Forumu"nun ardından X hesabından açıklama yaptı.

Borrell, bu formattaki forumların ilkine başkanlık ettiğini belirterek, "Kargaşa zamanlarında, krizleri çözmek, tırmanmayı önlemek, daha güvenli ve istikrarlı bir uluslararası ortamı desteklemek için birlikte çalışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." değerlendirmesini yaptı.

Toplantının açılışında ise Borrell, gündemde Gazze başta olmak üzere Orta Doğu'daki gelişmeler ile Ukrayna'daki durumun ele alınacağını söyledi.

İsrail ve İran arasındaki gerginliğine değinen Borrell, KİK ortaklarıyla bölgedeki gerilimi azaltmak için nasıl birlikte çalışılabileceğini tartışacaklarını ifade etti.

Borrell, AB Komisyonu'nun AB içerisinde KİK ülkelerine çoklu vize verilmesine ilişkin kuralların uyumlaştırılması için aldığı karardan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Foruma AB ülkelerinin dışişleri bakanları ile KİK ülkelerinden mevkidaşları katıldı.