Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, 10 yıllık tahvil faizinin büyük merkez bankalarının gevşek para politikasına geçeceğine yönelik beklentilerin güçlenmesinin ardından 2016 Kasım ayından beri ilk kez yüzde 2’nin altına gerilemesiyle birlikte, küresel tahvil rallisine öncülük etti.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, Fed’in faiz indirimine hazır olduğunun sinyalini vermesinin ardından Asya işlemlerinde beş baz puan kadar gerileyerek yüzde 1.9719 seviyesinde işlem gördü. Avustralya ve Yeni Zelanda’da da faizler benzer şekilde rekor düşük seviyelere gerilerken, Japonya’da 10 yıllık tahvil faizi Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) hedef aralık tabanından 4 baz puan geriledi.

Fed Çarşamba günkü toplantısında, tahvil piyasalarının düşük borçlanma maliyetlerinden bahsetmeye başlamalarından yaklaşık üç ay sonra, para politikasındaki değişikliğe ilişkin tanımlamasından "sabırlı" sözcüğünü çıkardı. Fed’in bu güvercin tonlaması, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için ek parasal teşvik getirmeye hazır olduğunu kaydetmesinin ardından geldi.

Sydney'de St. George Bank Ltd. kıdemli ekonomist Janu Chan, “Süregelen ticaret gerilimleri, düşük seyreden enflasyon; tahvil faizleri için bunlar gibi birçok aşağı yönlü baskı var," dedi ve "Öte yandan, ticaret belirsizliğine ilişkin riskin bir kısmının tersine dönme ve bunun da faizler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturma riski de var" değerlendirmesinde bulundu.