Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ya ilk kadın başkan ya ikinci Trump dönemi

Ya ilk kadın başkan ya ikinci Trump dönemi

Amerikan halkı, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri için sandığa gitti. ABD ilk kadın başkanını mı seçecek, yoksa ikinci bir Donald Trump dönemine evet mi diyecek? Eylül ayı ortalarında başlayan erken oy işlemlerinde 82 milyonu aşkın kişi erken oy kullandı. 538 delegenin bulunduğu seçim sisteminde 270 delegeye ulaşan adayın yarışı kazanacağı başkanlık seçimlerinde 7 salıncak eyalet, yarışın kaderini belirleyecek.

Giriş: 05 Kasım 2024, Salı 16:02
Güncelleme: 06 Kasım 2024, Çarşamba 02:32

ABD'de 60. başkanlık seçimleri için nefesler tutuldu.

Milyonlarca Amerikalı, dört yıl süreyle görev yapacak 47. ABD Başkanı'nı belirlemek için sandığa gitti. Oy verme işlemi doğu eyaletlerinde 5 Kasım günü TSİ 14.00'te başladı, önümüzdeki saatlerde sandıklar kapanacak.

Cumhuriyetçilerin adayı 78 yaşındaki Donald Trump, 2020 seçimlerindeki yenilginin ardından yeniden Beyaz Saray'a dönmeyi beklerken, Demokratların adayı 60 yaşındaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris ABD'nin ilk kadın başkanı olmak istiyor.

Demokratların adayı Harris seçim sonuçlarını Washington'dan, Cumhuriyetçilerin adayı Trump ise Florida'dan takip etti.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris'in yarıştığı başkanlık ve Kongre seçimleri için vatandaşlar sandığa gitti. Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek 4 yıl süreyle ABD'nin 47. başkanı olacak.

Başkan yardımcılığı için ise Cumhuriyetçilerden Ohio Senatörü James David Vance ile Demokratlardan Minnesota Valisi Tim Walz karşı karşıya geliyor.

Trump 'büyük hile var' dedi, polis Trump'ın neden bahsettiğini anlayamadı'

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump, Philadelphia'da "büyük hile" yapıldığını öne sürerek, kolluk kuvvetlerinin bölgeye yönlendirildiğini belirtti.

Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan başkanlık seçimlerine ilişkin paylaşım yaptı.

Eski ABD Başkanı Trump, "Philadelphia'da büyük hile yapıldığı konuşuluyor. Kolluk kuvvetleri geliyor" mesajını paylaştı.

Philadelphia Polis Departmanı ise ABD basınına yaptığı açıklamada, "Trump'ın neden bahsettiğini anlamadıklarını" belirterek, kolluk kuvvetlerinin bölgeye yönlendirilmesini gerektiren bir olay gerçekleşmediğini kaydetti.

30 bin oy "tedbiren" yeniden sayılacak

ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin sonuna yaklaşılırken, kritik eyaletlerden Wisconsin'in Milwaukee kentinde 30 bin oyun, makinelerde yaşanan sorundan dolayı "tedbiren" yeniden sayılacağı belirtildi.

Fleming, açıklamasında, posta yoluyla kullanılan oylardan yaklaşık 30 bin oyun, oyları sayan makinelerde yaşanan sorundan dolayı "tedbiren" yeniden sayılacağını belirtti.

Söz konusu makinelerin kapaklarının tam olarak kapanmadığının fark edilmesi üzerine bu kararı aldıklarını kaydeden Fleming, seçim güvenliği konusunda herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak adına ilgili oyları yeniden sayacaklarını söyledi.

82 milyonu aşkın kişi erken oy kullandı

Florida Üniversitesi Seçim Laboratuvarının paylaştığı verilere göre, Eylül ayı ortalarında başlayan erken oy işlemlerinde bugüne kadar 82 milyonu aşkın vatandaş oy kullandı.

Bunlardan 44 milyondan fazlası şahsen oy kullanırken, 37 milyonun üzerinde seçmen posta yoluyla erken oy verdi.

Musk seçim sonuçlarını Trump ile birlikte takip etti

Amerikalı milyarder, X'in sahibi Elon Musk'ın, ABD başkanlık seçimi sonuçlarını Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Florida'da takip edeceği bildirildi.

New York Times (NYT) gazetesinin Musk'ın takvimiyle ilgili bilgi sahibi 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, seçim süreci boyunca güçlü destek verdiği Cumhuriyetçi adayın bazı mitinglerine de katılan Musk, seçim gecesini Trump'ın Mar-a-Lago'daki yerleşkesinde geçirecek.

Öte yandan, Demokrat aday Kamala Harris'in ise seçim gecesini, başkent Washington'daki Howard Üniversitesi'nde takip etmesi bekleniyor.

Salıncak eyaletler kilit önemde

Toplam 538 delegenin dağıtılacağı ve 270 delegeye ulaşan adayın başkan olacağı seçim sistemi dolayısıyla esasen tüm gözler salıncak eyaletler durumunda olan olan Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, Kuzey Carolina ve Wisconsin'de olacak. Salıncak eyaletler, bir sonraki başkanın kim olacağının belirlenmesinde en büyük rolü oynayacak.

Trump ile Harris seçim kampanyalarının son gününü salıncak eyaletlerde geçirdi.

Demokrat Harris, seçimin en kritik eyaletlerinden Pennsylvania'da 5 ayrı seçim mitingi düzenlerken, Trump ise içinde hem Pennsylvania'da, hem North Carolina'da hem de Michigan'daki seçim etkinliklerine katıldı.

Kapanış tartışmaları, ton ve esas açısından, derinlemesine bölünmüş bir ülkeye sundukları rakip vizyonları yansıtıyordu. Philadelphia'da konuşan Harris, ulusun "yeni bir başlangıca hazır, ileriye doğru yeni bir yola hazır" olduğunu ilan etti.

Trump, Michigan'da gece yarısından sonra son mitingde sahneye çıkarak siyasi olayların her birinin "inanılmaz" olduğunu söyledi ve destekçilerine "zayıflığa, beceriksizliğe, düşüşe ve çürümeye razı olmak zorunda olmadıklarını" söyledi.

Sonuçların daha kısa sürede netleşmesi bekleniyor

Bu seneki seçimlerde oy sayımının 4 yıl önceki seçime kıyasla daha hızlı olması bekleniyor. Bunun nedenlerinden biri, pandeminin bitmesi ve posta yoluyla oy kullanımının azalması. Bazı eyaletlerde prosedür değişiklikleriyle oy sayımı hızlandı. Bu nedenle seçimlerin sonucuna dair tablonun daha kısa sürede netleşmesi bekleniyor.

Anketler başa baş gidiyor

Seçimlere saatler kala ülke genelinde yapılan son anketlere göre, Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump yüzde 48,5 ile aynı düzeyde oya sahip gözüküyor.

Yarışın ilerleyen saatlerinde yayınlanan bir dizi anket, hem ulusal, hem de salıncak eyaletler arasında yarışın çıkmaza girdiğini gösteriyor. Ekonomiye ilişkin tanıdık endişeler de sandık başına giden Amerikalıların zihinlerinde hâlâ ağır bir ağırlık oluşturuyor.

New York Times gazetesi ile Siena College ortaklığındaki son anket, Demokrat Partinin Başkan Adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partiden rakibi Donald Trump’ın, sonuç açısından belirleyici olacak “salıncak eyaletlerde” yarışı yakın götürdüğünü gösterdi.

Ancak sürpriz sonuçlar da olabilir. Örneğin, hafta sonu Iowa'daki bir anket Harris'in önde olduğunu göstererek pek çok siyasi analisti şaşırttı. Bu, onun beyaz seçmenler arasındaki gücünün potansiyel bir işareti. Alaska da Harris'in kaybetme ihtimalinin küçük olduğu başka bir eyalet. Trump ise New Mexico veya New Hampshire'da kendi sürprizlerini gerçekleştirebilir.

Trump'a suikast girişimi

Temmuz'da Trump'a Pensilvanya'daki seçim mitingi sırasında suikast girişimi düzenlendi. Trump kulağından yaralanırken, Trump'ı izleyen bir kişi öldü ve iki kişi de yaralandı. FBI olay yerinde öldürülen şüphelinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı.

Biden adaylıktan çekildi

ABD Başkanı Joe Biden, Başkanlık yarışında adaylıktan çekildiğini duyurdu. Biden, seçim yarışından çekildikten sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi.

81 yaşındaki Biden, ikinci dönem adaylığında yaşı konusunda duyulan kaygıları giderecek performans sergileyememiş, program sonrası yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Demokrat Partili kesimden ve Biden'ı destekleyen bazı medya kuruluşlarından, Biden'a "başkanlık seçimlerinden çekilmesi" çağrısı yapılmıştı.

20 yılın en düşük işsizlik oranıyla seçime gidiliyor

ABD ekonomisi yüzde 4,1 ile yaklaşık son 20 yılın en düşük işsizlik oranıyla seçime gidiyor.

Seçim öncesinde gerçekleşen ankete katılanların yüzde 43'ü ekonomi politikalarının oy tercihini belirleyeceğini belirtmişti.

Son 3 Başkanlık dönemine bakıldığında en yüksek işsizlik oranı Obama dönemindeydi. 2012'de yüzde 8,5 işsizlik oranı dönem sonunda yüzde 4,9'a inmiş, ortalaması yüzde 6,4 olmuştu.

Trump döneminde pandemide işsizlik oranı yüzde 14,8 ile 70 yılın zirvesine çıktı. Pandemi hariç ortalama işsizlik oranı bu dönemde yüzde 4 iken Biden döneminde ortalama işsizlik oranı yüzde 4,2 oldu.