Advertisement
HABERLER ABONE OL

Reuters’ın haberine göre, ABD çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp’u (SMIC) ve diğer birçok Çinli şirketi kara listeye almaya planlıyor.

Göevi bırakma üzere olan Donald Trump, 80 tane daha şirketi ve bunların yan kuruluşlarını Ticaret Bakanlığı'nın kara listesine eklemeye hazırlanıyor.

Çin’in en büyük çip üreticileri ve diğerleri Huawei Techologies’e katılarak ABD teknolojilerine erişimeyen şirketler arasında yer alacak.

Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Wang Wenbin, "Eğer bahsettiğiniz rapor doğruysa, bu ABD'nin ulusal gücünü Çinli şirketleri ezmek için nasıl kullandığının bir diğer örneği olacaktır. ABD'yi yabancı şirketleri ezmek için yanlış hareketler yapmaması konusunda uyarıyoruz." dedi.

Şangay merkezli SMIC, aynı zamanda Qualcomm ve Broadcom gibni şirketlerin de tedarikçisi konumunda. Şirketin hisseleriyse haber sonrasında cuma günü yüzde 5,2 düşüş kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı askeri bağlantıları olduğu gerekçesiyle Çinli çip üreticisi SMIC, petrol şirketi CNOOC, China Construction Technology Co. Ltd. ve China International Engineering Consulting Corp. şirketlerini Aralık ayı başında kara listeye almıştı.

CNBC'nin endeks sağlayıcının açıklamasına dayandırdığı haberine göreyse 10 Çinli şirkete ait menkul kıymetler 21 Aralık tarihli piyasa açılışı öncesinde erişime kapatılacak.

S&P DJI ayrıca 11 Çinli şirketin menkul kıymetlerini de 1 Ocak tarihli açılış öncesinde tahvil endekslerinden çıkaracak.

ABD'de Kasım ayında yayınlanan bir başkanlık kararnamesine göre Çinli şirketlere ABD yatırımları yasaklanarak seçim sonrasında Pekin üzerindeki baskı artırılmıştı. Kararname 11 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.