Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Ağustos ayında, borçlanma maliyetlerindeki düşüş ve devam eden gelir artışlarının etkisi ile bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve bu durum, konut piyasasındaki düşüşün kırıldığı yolunda diğer bir işaret olarak algılanıyor.

İkinci el konut satışları Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 1.3 ile Mart 2018'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirerek 5.490,000 adede çıktı. Bu, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin tümünden daha iyi bir sonuçtu ve ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre satışların 5.380,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Medyan satış fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 4.7 ile son bir yılının ikinci en büyük hızında artarak 278,000 dolara ulaştı.

Satışların 2017 yılından bu yana ilk kez iki ay üst üste artış göstermesi, konut yatırımların ekonomik büyümeyi üst üste altı çeyrektir aşağı çekmesinin ardından konut piyasasının yükselmekte olduğunu işaret ediyor. Ücretlerdeki artış ve düşük mortgage faizleri talebin ve konut satın alabilirliğinin artmasına yol açtı. Ancak konut arzının dar kalması fiyatların ödeme ve enflasyondan daha hızlı artmasına yol açıyor.

Fed dünkü toplantısında, küresel yavaşlama ve ticaret savaşından kaynaklanan belirsizlikleri işaret ederek gösterge faizi bu yıl ikinci kez 25 baz puan düşürdü. Bu adımın mortgage faizlerinin düşük kalmasına ve konut talebinin artmasına yardımcı olması bekleniyor.