Advertisement
HABERLER ABONE OL

First Republic Bank’in ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde mevduat çıkışı yaşadığının açıklanmasının ve hissesinin rekor düşük seviyeye inmesinin ardından ABD’de orta ölçekli bankalara dair endişeler yeniden tırmanışa geçti.

Bunun sonucu olarak da Fed’in iskonto penceresi ile Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflasları sonrası devreye alınan acil desteklerden biri olan Bank Term Funding Program (BTFP) gibi acil fonlama imkanlarına başvurularda son iki haftadır yeniden artış görülüyor.

Perşembe günü yayımlanan verilere göre ABD Merkez Bankası finansal kurumları 19 Nisan’da sona eren haftada 143,9 milyar dolar, 26 Nisan’da sona eren haftada da 155,2 milyar dolar fonladı.

Fed’in haftalık bilançosuna göre geleneksel borç verme programı olan iskonto penceresinden fonlama 19 Nisan haftasında 69,9 milyar dolar olurken, 26 Nisan haftasında 73,9 milyar dolara çıktı. BTFP fonlaması ise sırasıyla 74 ve 81,3 milyar dolar oldu.

İskonto penceresinden fonlama Mart ayında 152,9 milyar dolarla rekor kırmış, daha sonra banka stresinin yatışmasıyla düşüşe geçmişti.

Fed haftaya ne yapacak?

ABD Merkez Bankası’nın hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonu aşağı çekme girişimlerinin devamı olarak gelecek hafta 25 baz puanlık artışla faizleri yüzde 5’in üzerine çıkarması bekleniyor. Ancak bankacılık sektörüne yönelik endişelerin yeniden tırmanması bu kararı zora sokabilir.

Politika yapıcılar muhtemelen gelecek haftaki toplantıda kredi sıkılaşmasının büyüme üzerinde ne ölçüde etkili olduğunu değerlendirmeye çalışacaklar.

TD Securities Küresel Faiz Stratejisi Direktörü Priya Misra da “Özellikle sıkılaşan kredi koşulları karşısında ekonominin direncini kontrol edecekler. Tutanaklarda, bazılarının iyileşme konusunda endişeli olup olmadığını anlayabiliriz” değerlendirmesini yapıyor.

Perşembe günü ABD büyüme hızının ilk çeyrekte, zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin tüketim harcamalarındaki artış etkisini azaltmasıyla yavaşladığı açıklandı.

Fed şu ana kadar finansal sorunlara acil fonlama adımları ve farklı önlemlerle yanıt vermeyi ve para politikasını bundan ayrı tutmayı tercih etti. Ancak Misra’ya göre bankalardaki sorunlar büyüme üzerinde etkili olmaya başlarsa bu durum değişebilir. Misra son durumda Fed’den iki 25 baz puanlık faiz artışı daha yapmasını ve aralık itibarıyla faiz indirimlerine başvurmasını bekliyor.