Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump görev döneminin son günlerinde Çin ile olan gerilimi artıran hamlelerine devam ediyor.

Reuters'ın haberine göre Trump yönetimi Hong Kong'da seçilmiş muhalefet liderlerine yönelik tutumları gerekçesiyle Çinli bazı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Yaptırım uygulanacak yetkililer arasında Çin Komünist Partisi üyelerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Reuters'a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre söz konusu yetkililer için varlıkların dondurulması ve diğer finansal yaptırımlar tasarlanıyor. Kaynaklar hangi isimlere yaptırım uygulanacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Pekin destekli Hong Kong yönetimi, Çin'de yasama organının kendilerine verdiği yeni yetkinin ardından dört parlamenteri parlamentodan çıkarmıştı.

Trump yönetiminin Çin adımları hız kesmiyor

Reuters'ın haberi Trump yönetiminin son günlerde Çin'e karşı hazırladığı hamlelerin hız kesmeden devam ettiğini gösterdi.

Geçen hafta ABD'den Çin'e karşı birçok düzenleme haberi gelmişti.

ABD Temsilciler Meclisi aralarında Alibaba ve Baidu'nun da bulunduğu Çinli şirketleri ABD'nin ilgili otoritelerine finansal denetim izni vermemeleri durumunda ABD Borsalarından çıkarılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi onaylamıştı. Mayıs ayında Senato'da hızlı bir şekilde kabul edilen bu düzenleme Temsilciler Meclisi'nde de iki partinin desteklemesiyle onay almış oldu. Şirketlere, şartlara uyum sağlamaları için en az 3 yıl süre tanıyan düzenleme, imzası için Trump’a gitti.

Bir diğer haber Sincan'daki pamuk ürünleri şirketine uygulanan ithalat yasağı oldu. ABD, tutukluların istihdamı dahil olmak üzere zorla çalıştırılma ile üretim yapıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasakladı.

ABD'nin Çin Komünist Partisi üyelerinin ve ailelerinin vize sürelerini kısaltacağı yönündeki karar da basına yansımıştı.