Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Ağustos ayında, tatil-alışveriş sezonu yaklaşırken talebin kıpırdadığı bir ortamda, rekor miktarda gerçekleşen tüketici malları ithalatının etkisi ile 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Mal ve hizmetlerin dış ticaret dengesi Ağustos ayında 67.1 milyar dolara çıktı. Önceki ayın dış açık verisi 63.6 milyar dolardan 63.4 milyar dolara revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre dış açığın 66.2 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Toplam ithalat söz konusu dönemde yüzde 3.2 artarak 239 milyar dolara tırmanırken, ihracat önceki aya göre göre yüzde 2.2 artarak 171.9 milyar dolara çıktı. Hizmet sektörü fazlası 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Malların dış ticaret açığı ise rekor zirvesini gördü.

Koronavirüs pandemisi, Trump yönetiminin Kovid-19'un talep ve tedarik zincirlerini bozmasından önce meyvelerini toplamaya başladığı açığı kısmaya yönelik çabalarının bir kısmını ortadan kaldırdı. Karantina tedbirlerinin başlangıcında stoklarını azaltan Amerikan işletmeleri son dönemde, tatil öncesi stokları yerine koyabilmek için ithalata yöneldi.

Öte yandan ABD dışı ekonomilerin yavaşlaması, dünyanın en büyük ekonomisinin mallarının ihracatında daha küçük çaplı iyileşmelere neden oldu. Ticaret hacimleri Mayıs ayında pandemi dolayısıyla görülen dip seviyelerin üzerine çıktı, ancak ekonominin yeniden açılmasının ardından görülen yükseliş sonrası yeniden baskı altında.

Tüm bunlarla birlikte, ABD'nin ihracat ve ithalatının değeri yaklaşık 411 milyar dolara çıktı, ancak bu seviye halen pandemi öncesinin oldukça altında.