Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin dış ticaret açığı, ithalattaki artış hızının ihracatı aşması nedeniyle Mayıs ayında genişleyerek kayıtlara geçen ikinci en büyük seviyeye ulaştı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilerine göre, Nisan ayında 69,1 milyar dolar olan mal ve hizmetlerdeki ticaret açığı Mayıs'ta yüzde 3,1 artarak 71,2 milyar dolara yükseldi.

Bloomberg ekonomistlerinin gerçekleştirdiği anketteki beklenti 71,3 milyar dolarlık bir açığa işaret ediyordu.

Açıklanan verilere göre, ihracat yüzde 0,6 artarak 206 milyar dolara ulaşırken, ithalat ise yüzde 1,3 artarak 277,3 milyar dolara yükseldi.

Salgının veriler üzerindeki etkisi

Salgın sürecinde küresel ekonomideki toparlanma ABD ürün ve hizmetlerine olan talebi artırsa da, Kovid-19 salgını sırasında eve kapanmak zorunda kalan Amerikalı tüketiciler daha fazla mal ve hizmet satın aldı.

Pandemi sebebiyle lojistik alanında yaşanan darboğaz, küresel tedarik zincirlerinde kırılmalara sebep olarak limanlarda gecikmelere, palet ve konteyner temininde sorunlara ve nakliye oranlarının rekor düzeyde artmasına neden oldu.

Hizmet sektörü dışındaki ticaret açığı yüzde 2,7 büyüyerek 89,2 milyar dolara ulaştı ve bu da kayıtlara geçen en büyük ikinci açık oldu. Ülkenin hizmet ticaret fazlası yüzde 0,7 artarak 17,9 milyar dolara yükseldi.