Advertisement

ABD hisse senetleri, haftanın son işlem gününde, dünyanın etkili bir Kovid-19 tedavisine yakın olduğuna ilişkin işaretlerin, artmakta olan koronavirüs vaka sayısının küresel ekonomik toparlanmaya zarar vereceği endişelerine ağır basması ile yükseldi.

Bankalar, gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük ederken, endeks bu hareketle birlikte haftalık kazancını yüzde 1.8'e çıkarttı. Daha geniş tabanlı S&P 500 Endeksi, yaklaşık iki haftadır ilk kez teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi'nden daha iyi performans gösterdi. Gilead Sciences Inc., Remsdesivir tedavisinin Kovid-19 ölüm oranını yüzde 62 düşürdüğünü açıklaması ile değer kazandı. Gilead'ın bu açıklaması virüsün yayılmasına ilişkin endişeleri azalttı.

S&P 500 Endeksi 32.99 puan ya da yüzde 1.05 artışla günü ve haftayı 3.185.04 puandan kapatırken, Dow Jones Endeksi 369.21 puan ya da yüzde 1.44 yükselişle 26,075.30 puandan ve Nasdaq Endeksi 69.69 puan ya da yüzde 0.66 kazançla 10,617.44 puandan kapandı.

Thornburg Investment Management yatırımlar ve portföy yönetimi eş başkanı Ben Kirby, "Hisse senedi rallisi devam edebilir," dedi ve "Sistemde çok fazla likidite var ve daha da fazlası yolda" şeklinde görüş bildirdi.

Güne yatay seyirle başlayan endekslerdeki yükselişte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisine yönelik yürütülen çalışmalaradaki olumlu gelişmeler etkili oldu.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Amerikan ilaç şirketi Gilead Sciences'ın ürettiği ve Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan "Remdesivir" adlı antiviral ilacın ölüm riskini yüzde 62 azalttığı belirlendi.

Ayrıca, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ise Aralık ayına kadar onaya hazır hale gelebileceği belirtildi.