Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Nisan ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 4,2 artış kaydetti. Böylelikle ülkede tüketici enflasyonu 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede yıllık enflasyonun yüzde 3,6 olmasu yönündeydi.

Verilere göre aylık enflasyon yüzde 0,8 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin aylık enflasyona ilişkin beklentisi yüzde 0,2 olmuştu.

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon Nisan'da yüzde 3 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti ise yüzde 2,3 olarak belirlenmişti. Aylık bazda çekirdek enflasyon da yüzde 0,3'lük beklentiye karşı yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın teşvik paketi ve küresel emtialardaki yükseliş ivmesi sonrasında ülkede enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü bir seyir izlenmişti.

Enflasyon beklentileri yükselişe geçmişti

Tahvil piyasasında gelecek 5 yıla ilişkin tüketici fiyat enflasyon beklentileri 2006’dan beri en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Enflasyona endeksli tahvil ile enflasyon dışı tahviller arasındaki farkı ölçen 5 yıllık başabaş faiz oranı 3,4 baz puan artışla yüzde 2.7327 olarak 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktı. 5 yıllık nominal tahviller ise yaklaşık bir baz puan düşüşle yüzde 0.76 oldu.

ABD’nin en büyük boru hatlarından birinin siber saldırı nedeniyle kapatılması sonrası petrol ürünlerindeki artış faiz oranlarının yükselişinde etkili oldu.

ABD büyümesinde toparlanma beklentileri, altyapı harcaması planları ve pandemi teşvik paketleri de uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükselişinde etkili oluyor.

Fed üyelerine göre enflasyonda artış geçici

Fed üyeleri ise verilerden önceki son açıklamalarında enflasyonda endişeye gerek olmadığına işaret etti ve enflasyonda artışın geçici olacağı görüşlerini yineledi. Amerikan ekonomisi görünümünün “parlak” olduğunu belirten Fed üyesi Lael Brainard, Fed olarak hedeflerinden uzak olduklarını, hedeflere ulaşmak için sabırlı olunması gerektiğini belirtti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester zayıf istihdam verisine rağmen görünümün parlak olduğunu belirtirken “İstihdam piyasasında daha fazla güçlenme görmek isterim” ifadelerini kullandı. Atlanda Fed Başkanı Raphael Bostic ekonominin toparlanmasının uzun süreceğini vurgularken Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise varlık alımlarını azaltma tartışmalarını “erken” olarak yorumladı.