Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de enflasyon Ağustos ayında tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 8,5'ten yüzde 8,3'e geriledi. Aylık enflasyon da yüzde 0,1 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yıllık enflasyonun yüzde 8,1 olması, aylık yüzde 0,1 düşmesi yönündeydi.

Enflasyon tahminleri aşmasına rağmen yıllık bazda ikinci ayda da yavaşladı.

Gıda ve enerji hariç enflasyon aylık yüzde 0,6 arttı, beklenti yüzde 0,3 artıştı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda da yüzde 6,3 arttı, beklenti yüzde 6,1'di.

Ülkede enflasyon Haziran'da yüzde 9,1 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün açıklanan veri, Fed'in 3. kez 75 baz puanlık faiz artırımı yapma ihtimalini de güçlendirdi.

Enflasyondaki ivmelenme, benzin fiyatlarındaki düşüşe rağmen hanehalkı için yaşam maliyetlerinin inatçı bir şekilde yüksek kaldığını gösteriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta fiyat istikrarını sağlamak için Fed'in gereken adımları atacağını belirtmiş, diğer yetkililer de tarihi yüksek faiz artışını destekleyen açıklamalar yapmıştı.

Wells Fargo Ekonomisti Jay Bryson Bloomberg'e gelecek toplantıda 75 baz puanlık faiz artışının 'kesin' olduğunu belirterek "Kasım ayında 50 baz puanlık artış olabileceğini düşünüyorduk. Artık Kasım'da 75 baz puanlık faiz artışı kesinlikle masada" şeklinde konuştu.

ABD’de tüketici fiyatlarının beklentiyi aşan bir şekilde yıllık yüzde 8,3 artması sonrası ekonomistler ve yatırım bankası stratejistleri Fed’in Eylül'de 100 baz puan faiz artırması gerektiğini vurgulamaya başladı.

Fed’in enflasyon yükselişi sürecinde eğrinin gerisinde kaldığını sıklıkla vurgulayan eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers enflasyonun faizler yüzde 4’e yaklaşana kadar kontrol altına alınamayacağını savundu. Summers, Fed’in kredibilitesini güçlendirmek için 100 baz puan faiz artırması gerektiğini söyledi.

Nomura ekonomistleri de Eylül faiz tahminini 75 baz puandan 100 baz puana çıkardı. Nomura’dan Aichi Amemiya, Rob Dent ve Jacob Meyer, Fed’in faiz artış döngüsünü Şubat 2023’te, önceki tahminlerinden 50 baz puan yukarıda, yüzde 4,50-yüzde 4,75 bandında nihayete kavuşturmasını bekliyor.

Goldman Sachs’tan Christian Mueller-Glissmann ise “yüksek ve yapışkan enflasyona” dikkat çekerek yüksek getirilerin tüm varlık grupları değerlemelerine etkide bulunacağını söyledi.

Swap piyasaları ABD TÜFE verisi sonrası eylülde 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalini tamamen fiyatladı. 100 baz puanlık faiz artışı ise yüzde 20 ihtimal olarak fiyatlanıyor.

İlgili haberler

Tahvil kralından uyarı

TÜFE verisi sonrası piyasada hakim olan görüşün aksine yatırımcı Jeffrey Gundlach, Fed’in “çizmeyi aşacağından” endişe duyuyor. DoubleLine Capital CIO’su Gundlach veri sonrası CNBC’ye yaptığı açıklamada Eylül'de 75 baz puanlık faiz artışı yerine 25 baz puanı tercih edeceğini söyledi.

Gundlach’a göre Fed önceki faiz artışlarının etkisini görmek için yeterince beklemedi ve sert faiz artışları ekonomiyi baskılayabilir. Gundlach deflasyon riskinin son iki yıla göre çok yüksek olduğunu öne sürerek uzun vadeli ABD tahvillerine yatırım tavsiyesi verdi.

Gundlach doların 200 günlük hareketli ortalamasının altına düşmesi sonrası gelişen ülke varlıklarına yönelebileceğini sözlerine ekledi.

ABD'de enflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesi ve Fed'in daha agresif faiz artışları yapacağı beklentisiyle ABD borsalarında dün yaşanan sert düşüş, milyarderlerin servetinin erimesinde etkili oldu.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un serveti 9,8 milyar dolar, Tesla CEO'su Elon Musk'ın serveti 8,4 milyar dolar azaldı. Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin ve Steve Ballmer'in de servetleri 4'er milyar dolardan fazla geriledi. En zenginler listesinde yer alan Warren Buffett ve Bill Gates'in serveti de sırasıyla 3,4 milyar dolar ve 2,8 milyar dolar azaldı.

Dün ABD'de S&P 500 Endeksi yüzde 4,4 ile Haziran 2020'den beri en büyük düşüşü kaydederken teknoloji ağırlıklı Nasdaq borsası yüzde 5,5 düşmüştü.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen ay yaptığı 8 dakikalık konuşma da ABD'li milyarderlerin servetinin 78 milyar dolar erimesine neden olmuştu.

Dünyanın en zengin 500 kişisinin serveti yıl başından bu yana yaklaşık 1,2 trilyon dolar eridi.