Advertisement
HABERLER ABONE OL

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

ABD'de Kongre ara seçimleri 8 Kasım Salı günü yapılacak. Bazı eyaletlerde erken posta yolu ile oylama başlayacak seçimde 435 Temsilciler Meclisi üye seçimi olacak. Aynı şekilde, 34 Senatör koltuğu için de seçim yapılacak. Temsilciler Meclisinde Demokrat Parti'nin 220, Cumhuriyetci Parti'nin 212 koltuğu bulunurken, Senato'da ise iki partinin temsiliyetleri 50-50. Ancak, anayasaya göre iki partinin üye sayısındaki eşitlik durumunda Başkan Yardımcası kendi partisi lehine oy vererek çoğunluk sağlayabiliyor.

Anketlerde sonuçlar kafa kafaya

18 Eylül-3 Kasım arası 14 farklı kurumunun yaptığı anket sonuçları Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in kafa kafaya yarıştığını ortaya koyuyor. Demokrat Partiye oy verenlerin oranı yüzde 45,2 iken, Cumhuriyetçi Partiye oy verenlerin oranı ise yüzde 45,9. Yani Cumhuriyetçi Parti binde 7'lik bir payla önde görülüyor.

OPEC+ üyelerinin Kasım ayında 2 milyon varil üretimi kısma kararı, Ukrayna'daki savaşın belirsizliği, tekrar artacak benzin fiyatları ve ABD'de enflasyonla mücadele olmak üzere, seçmenin Başkan Biden'in performansından mutlu olmadığını gösteriyor. Seçime son bir ay kala ekonomik verilerde kötü sonuçlar gelmeye devam ederse, Demokratlar'ın hem Temsilciler Meclisi hem Senato'da çoğunluk kazanmasının zor olacağı belirtiliyor. Cumhuriyetçiler'in bir kanatta çoğunluğu elde etmesi, Başkan Biden'ın son iki yılında birçok yasayı geçirmesinin zorlaşacağı ve Cumhuriyetçi Parti ile pazarlık yapması anlamına gelecek.

ABD'nin ilk sıradaki sorunu ekonomi

Gallup araştırma firmasının anketinin Eylül 2022'de yaptığı çalışmada, ülkede sorunları hangi parti daha iyi çözer sorusuna, ankete katılanların yüzde 48'i Cumhuriyetçiler, yüzde 37'si de Demokratlar olarak cevap vermiş durumda. Ülkede en önemli sorun nedir sorusuna ise ekonomik problemler diyenlerin oranı yüzde 38 olarak görünüyor. İkinci sorun ise yüzde 22'lik oranla hükümetin ya da liderliğin zayıflığı olarak tanımlanmış durumda.

18 Eylül-4 Kasım arasında 13 farklı kurumun yaptığı anketteki ortalamada ise , Başkan Biden'ın performansını beğenen ve onayların oranı ise yüzde 42,8.

Amerikada'ki Türkler'i ilgilendiren seçim

ABD'de en çok konuşulan seçim eyaletlerden biri Dr. Mehmet Öz'ün Cumhuriyetçi Parti'den aday olduğu Pensilvanya. Zira hem ABD Başkanlık seçimlerinde hemde kritik iki parti koltuk yarışında bu eyalet her zaman dikkatleri üzerine çekmiş eyalet olarak biliniyor. Dr. Mehmet Öz'ün Demokrat rakibi John Fetterman, 20 Ağustos-30 Eylül arası 10 farklı kurumun anket ortalamasında yüzde 48 ile Dr. Öz'ün önünde. Dr. Öz'ün 5 puan arkadan takip ettiği anket ortalamasında, Mehmet Öz'e karşı ciddi bir kampanya yapılıyor. Hem Türk kökenli olması hem de sözde Ermeni soykırımı konusunda açıklama yapmaması dışında, kampanyasında kırdığı potlar ve en son doktorluğu döneminde 300 köpeği deney olarak kullandı iddası, Amerikan medyasının gündeminde. Başkan Trump'un desteğini alan Dr. Öz'ün, ekonominin kötü gitmesi, rakibinin hasta oluşu ve liderlik gösteremeyeceğine dikkat çekerek kazanacağına inanan bir kesim de var.