Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı

ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı

  • ABD'de Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi yayımlandı.

Giriş: 05 Aralık 2025, Cuma 18:00
Güncelleme: 05 Aralık 2025, Cuma 18:31

ABD'de çekirdek PCE Eylül'de aylık yüzde 0,2 arttı.

Yıllık artış ise yüzde 2,8 olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık artışın yüzde 0,2 olması yönündeydi. Yıllık olarak ise artışın yüzde 2,8 olması bekleniyordu.

Eylül ayında kişisel harcamalar yüzde 0,4'lük beklentiye karşın yüzde 0,3 arttı. Kişisel gelirlerde ise artış yüzde 0,4 ile beklentileri karşıladı.

PCE fiyat endeksi aylık olarak yüzde 0,3 ile beklentilere paralel arttı. Aynı dönemde yıllık artış ise yüzde 2,8 oldu.

ABD'de tüketici güveni beş ay sonra yükseldi

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırladığı tüketici güven endeksinin Aralık ayına ilişkin öncü verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici güven endeksi Aralık'ta geçen aya göre 2,3 puan artarak 53,3'e yükseldi. Ayrıca, tüketici güveni en son Temmuz ayında yükselmişti.

Tüketici güven endeksi Kasım'da ise 51 olarak ölçülmüştü.

Amerikalıların finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik koşullar endeksi, Aralık'ta 0,4 puan azalışla 50,7'ye geriledi. Endekste beş aydır aralıksız düşüş gerçekleşiyor.

Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi ise aynı dönemde 4 puan artarak 55'e ulaştı.

Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Aralık'ta yüzde 4,5'ten 4,1'e gerilerken, beş yıllık uzun vadeli enflasyon beklentisi de aynı dönemde yüzde 3,4'ten 3,2'ye geriledi.