Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam delta varyantının etkisiyle 7 ayın en düşük artışını kaydetti.

ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdam 235 bin artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede tarım dışı istihdamın 733 bin artması yönündeydi.

Daha önce 943 bin olarak açıklanan Temmuz ayı istihdam artışı, 1,05 milyona revize edildi.

Ağustos'ta ülkede işsizlik oranı yüzde 5,2 ile ekonomist beklentilerine paralel gerçekleşti.

Saatlik kazançlardaki yükseliş ise ekonomist beklentilerini aştı. Buna göre ortalama saatlik kazançlar Ağustos'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini artışın yüzde 3,9 olması yönündeydi. Aylık bazda ise yüzde 0,3'lük artış beklentisine karşın artış yüzde 0,6 olarak gerçekleşti.

ADP verisi de zayıf gelmişti

Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi 625 bin kişilik artış beklentisine karşın 374 bin artışa işaret ederken, Perşembe günü gelen haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin üzerinde düşerek pandemi döneminde görülen en düşük seviye olan 340 bin olarak açıklandı.

Veriler varlık alım kararı için kritik önemde

Veriler Fed'in resmen başlayan varlık alımlarının azaltılması tartışmaları için temel konumda yer alıyordu. Birçok Fed yetkilisi istihdam piyasasındaki toparlanmaya atıf yaparak

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta merkez bankasının aylık tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlayabileceğini, ancak faiz artırımı konusunda acele edilmeyeceğini açıklamıştı. Bu açıklama ölçülü olarak değerlendirilmiş, başta gelişen ülkelerin olmak üzere çok sayıda para birimi dolara karşı değer kazanmış, Borsalar yükselmişti.

Perşembe günü konuşan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon emareleri görene kadar ekonominin mevcut şekilde ilermesine izin vereceklerini söyledi.