Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Nisan ayında tarım dışı istihdam 428 bin arttı.

Bloomberg anketine katılan ekoomistlerin beklentisi Nisan'da tarım dışı istihdam artışının 380 bin olduğu yönündeydi.

Ülkede işsizlik oranı Nisan'da yüzde 3,6 olarak kaydedildi. Ortalama saatlik ücretler bir önceki aya göre yüzde 0,3; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,5 arttı.

Bloomberg anketine göre ortalama saatlik ücretlerde aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,5 artış açıklanması bekleniyordu. İşsizlik oranının da yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e gerilediği tahmin ediliyordu.

Verilere göre özel sektörde istihdam artışı 406 bin oldu. İmalatta istihdam artışı da 55 bin olarak kaydedildi.

Bloomberg Economics’in hesaplamalarına göre de ABD işsizlik oranının aralık ayına kadar yüzde 3’e ve hatta bu seviyesinin altına gerilemesi mümkün.

Powell, iş gücü piyasasının güçlendiğini belirtmişti

Fed Başkanı Jerome Powell, Mayıs ayı faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında ülkedeki istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunmuştu.

Ekonomik faaliyetin ilk çeyrekte gerilemesine rağmen hanehalkı harcamaları ve işletme sabit yatırımlarının hızlı şekilde artmaya devam ettiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının ise güçlenmeye devam ettiğini ve son derece sıkı olduğunu kaydetti.

Powell, iş gücü arzının sınırlı kaldığına dikkati çekerek, işverenlerin açık iş pozisyonları doldurmakta zorlandığını ve ücretlerin uzun yıllardan bu yana en hızlı şekilde arttığını anlattı.

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiğine işaret eden Powell, tedarik sıkıntılarının beklenenden daha uzun sürdüğünü, fiyat baskılarının daha geniş bir mal ve hizmet yelpazesine yayıldığını aktardı.