Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de mortgage oranları daha önce yaşanan hızlı artışına devam ederek gayrimenkul piyasasında bazı insanların ev almasının daha da zorlaşmasına neden oldu.

Freddie Mac yaptığı açıklamada kredi oranlarının geçtiğimiz hafta yüzde 5,27’den 5,30’a gelmesiyle 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti.

Mortgage oranlarının geçtiğimiz hafta 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan 10 yıllık tahvil getirilerini takip ettiği belirtiliyor. ABD’de Nisan ayı yıllık enflasyonu ise beklentilerin üstünde gelerek Fed’in enflasyonu dizginlemek amacıyla agresif faiz artışına devam etmesi gerektiğini işaret etti. Mortgage oranlarının Fed’in faiz artışlarını takip etmesi bekleniyor.

Konut piyasasının en yoğun ve en rekabetçi olduğu dönemde, yükselen oranlar krediler daha da pahalı hale geleceği beklentisi nedeniyle alıcıların üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı düşünülüyor. Geri kalan kesimin ise artan maliyetleri karşılayamayacaklarını düşünerek satın alma planlarını ertelemeyi tercih edeceği bekleniyor.

Mevcut borçlanma maliyetleriyle, 30 yıl için 300 bin dolarlık mortgage kredisinin aylık ödemesi 1666 dolara karşılık geliyor. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 384 dolar daha fazla.

“Konut talebi hala güçlü ve alıcılar artan mortgage oranlarına karşı direnç göstermeye devam ediyor“ diyen Freddie Mac Başekonomisti Sam Khater, “Bu dinamiğe daha önce ev sahibi olmamış ve gayrimenkul sahibi olmanın hayalini kuran büyük bir dalganın da içlerinde olduğu birçok faktör katkıda bulunuyor. Önümüzdeki aylarda parasal politikanın ve enflasyonun birçok tüketicinin cesaretini kırarak, satın alım iştahını zayıflatmasını ve konut fiyatlarındaki büyümeyi yavaşlatmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.