Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Mayıs'ta güçlü artış kaydederken önceki iki ayın verisi de yukarı yönlü revize edildi. Bu durum, tüketici harcamalarının sağlıklı olduğunu gösterirken Fed'in yakın zamanda faiz artırmaması için bir gerekçe olabilir.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre perakende satışlar Mayıs'ta % 0.5 arttı. Beklenti % 0.6 artıştı.

Otomobil hariç perakende satışlar % 0.4 artış beklenirken % 0.5 arttı. 13 büyük perakende kategorisinden 11'i yükseldi. Bu arada perakende satışlarda önceki ayın verisi 0.2 düşüşten %0.3 artışa revize edildi.

Bazı ekonomik göstergelerde zayıflık işaretlerine rağmen ücretlerde istikrarlı artış ve 50 yılın en düşük işsizlik rakamlarının ekonominin büyük kısmını oluşturan tüketici harcamalarını desteklediği belirtiliyor. ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşları büyümeyi baskı altında bırakırken yatırımcılar Fed'in Temmuz'da faiz indirimi yapmasını bekliyor.

Ancak bankanın yavaşlamaya dair daha net kanıtlar görene kadar bekleyeceğini de ifade edenler var. Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecke haftaki toplantıda konuya dair daha fazla detay vermesi bekleniyor.