Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Mayıs ayı perakende satış verileri, iki güçlü ayın ardından gerileyerek ülkede toparlanmanın hız kestiğine işaret etti.

Ülkede perakende satışlar Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 daralma gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi perakende satışlarda daralmanın yüzde 0,7 olacağı yönündeydi.

Otomobil hariç perakende satışlar aynı ayda yüzde 0,7 düştü. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 artış olarak belirlenmişti. Çekirdek perakende satışlar Mayıs'ta yüzde 0,8 düştü. Anketteki beklenti çekirdek perakende satışların yatay kalması yönündeydi.

Mayıs verisi, seyahatlerin yeniden artması ve eğlence yerlerinin açılmasıyla ABD’de mallara yönelik talebin daha da ılımlı hale geleceği sinyalini verdi. Yine de perakende satışların toplam değeri mayısta 620,2 milyar dolar oldu. Bu rakam pandemi öncesinde, Şubat 2020’de 526 milyar dolar düzeyindeydi.

Üretici fiyatlarında maliyet baskısı

Ülkede Mayıs ayına ilişkin üretici fiyat endeksi verileri ise maliyet baskısının devam ettiğini gösterdi.

Buna göre Nisan ayındaki yüzde 0,6'lık artışı takiben Mayıs ayında da üretici fiyat endeksindeki aylık artış yüzde 0,8 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık artışın yüzde 0,5 olması yönündeydi.