Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de anketlerde Demokrat aday Joe Biden'ın üstünlüğü seçim günü yaklaştıkça belirginleşmeye başladı. Seçime saatler kala gelen anketler Biden'ın seçimleri kazanacağına işaret etti.

Kamuoyu yoklamalarına odaklanan internet sitesi FiveThirtyEight.com’a göre Biden’ın seçimi kazanması şansı rekor bir düzey olan %90 seviyesinde.

Monmouth Üniversitesi’nin son anketi de Biden’ın, iki aday için kritik öneme sahip olan Pennsylvania eyaletinde Trump’ın 7 puan önünde olduğuna işaret ediyor. Quinnipiac Üniversitesi anketi de Biden’ı Florida’da 5, Ohio’da 4 puan önde gösteriyor.

Yine FiveThirtyEight’e göre Demokratlar bu seçimle Senato çoğunluğuna da sahip olabilirler. Ankete göre ABD Senatosu’nda 6 koltuk Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçebilir, bu da Demokratlara 51’e karşı 49 koltukla çoğunluk avantajı sağlayabilir.

Cook Political Report’a göre de Demokratlar Temsilciler Meclisi’ndeki 35 kişilik farklarına da 10-15 koltuk ekleyebilirler.

Posta ile oy verenlerin sayısının fazla olması sonuçları geciktirebilir

Kamuoyu anketlere odaklanırken piyasalar seçim sonuçlarının geç gelebileceğine ilişkin değerlendirmeleri dikkatle takip ediyor. Şu ana kadar 96 milyon kişi oy verirken, bu rakam 2016’daki toplam oy sayısının %70’ine işaret ediyor ve sandık başında oy verecek seçmen sayısının görece az olduğunu gösteriyor.

Seçim öncesinde adaylar, kendileri için kritik bölgelerdeki seçmenlerden destek istediler. Trump, Biden’ın vergileri artıracağını söylerken, ülkesinde artan koronavirüs vakalarını test sayısının artmasına bağladı. Biden ise Trump’ın Kovid-19’u grip ile kıyasladığını ve insanlara çamaşır suyu ile kendilerini tedavi etmelerini tavsiye ettiğini belirtti.