Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya Yiyecek Programına açlıkla gerçekleştirdiği mücadele için Nobel Barış Ödülü verilmesiyle aynı gün açıklanan ABD hükümet verilerine göre, azalan mahsül tedariği dünyadaki yiyecek eşitsizliğini artırabilir.

ABD Tarım Bakanlığının (USDA) en son aylık mahsul raporunda soya fasulye stoklarının beklenenden az olacağına dair öngörüler, küresel buğday ticaretindeki artan rekabetin işaretlerini verirken kurak havaların Güney Amerika ve Avrupa’daki mahsullere tehdit oluşturduğunun da altını çizdi.

Rapora göre, milyonlarca insanın işten çıkarılması ve ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte, küresel çapta gıda fiyatları artabilir.

Birleşmiş Milletler’in bu hafta yayınladığı küresel gıda fiyatları ölçümüne göre ise Eylül ayında fiyatlar bakliyat ve sebze yağlarının öncülüğünde %2.1 artış gösterdi.

USDA’nın verilerine göre, Çin daha fazla soya fasulyesi ve buğday ithal ettiği sürece küresel bilanço daralarak fiyatlardaki artış devam edebilir. Fiyatların bu keskin yükselişi büyük oranda Koronavirüs krizi tarafından tetiklenen gıda güvensizliği beklentileriyle bağlantılı.