Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Biden yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'ne Çinli teknoloji şirketi Huawei'i telekomünikasyon ağından çıkarma ve Pekin ile arasına mesafe koyması konusunda baskı yaptığı belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre ABD'nin yaklaşımı Emirliklerin 23 milyar dolarlık F-35 ve insansız hava aracı alımlarına yönelik risklerin de artması anlamına geliyor.

ABD, daha önce planlandığı gibi Emirlikler'e F-35'lerin teslim edileceği 2026-2027'den önce Huawei ekipmanlarının telekomünikasyon ağından çıkarılmasını talep ediyor. Bunun yanında söz konusu konudaki temasların alternatif ekipmanlara yönelik değerlendirmeleri de kapsadığı belirtiliyor.

Bloomberg'e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi olan üç kaynak iki taraf arasındaki müzakerelerde Samsung, Ericsson ve Nokia gibi şirketlerden ekipman alımına yönelik alternatiflerin de gündeme geldiğini belirtti.

Biden'dan önceki başkan Donald Trump yönetiminde de Emirliklere, Ortadoğu'da nüfuzunu artıran Çin ile olan ilişkileri tersine çevirme yönünde yönlendirmeler yapılmış, fakat Trump yönetimi bu konuda ikna edici olamamıştı.