Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin mal ve hizmet dış ticaret açığı Haziran ayında, talep ve lojistiğin istikrar kazanmaya başlaması ile birlikte Şubat ayından bu yana ilk kez daraldı.

İhracat söz konusu dönemde önceki aya göre yüzde 9.4 ile 1992 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en büyük artışını gerçekleştirerek 158.3 milyar dolara tırmandı. İthalat ise yüzde 4.7 ile Mart 2015'ten beri en büyük artışını yaparak 208.9 milyar dolara çıktı.

Hem ithalat hem de ihracattaki yükseliş, fabrikaların yeniden faaliyete geçmesinin ardından otomobil ve parça ticaretindeki artışları yansıtıyor.

Böylelikle dış ticaret dengesi ise Haziran ayında 50.7 milyar dolar oldu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre dış açığın 50.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Önceki ayın dış açık verisi 54.6 milyar dolardan 54.8 milyar doalra revize edildi.

Koronavirüs pandemisi tüm dünyada ve ABD'de ticaretin çökmesine yol açtı ve dünyanın en büyük ekonomisi, işsizlikteki sert yükseliş ve uluslararası seyahatlerdeki yavaşlama ortamında, salgının yayılmasından beri keskin bir gerileme yaşadı. Aynı zamanda, ABD'li ihracatçılar, ABD mallarının denizaşırı pazarlarda daha rekabetçi hale gelmesini sağlayan dolarda son dönemdeki değer kayıplarından faydalanıyor.