Bloomberght
SON DAKİKA
Haberler

ABD dış ticaret açığı dört ayın zirvesinde

  • Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Temmuz ayında ABD mal ve hizmet ticaret açığı bir önceki aya kıyasla yaklaşık yüzde 32,5 artarak 78,3 milyar dolara çıktı.

  • Bloomberg anketine katılan ekonomistler ise yaklaşık 78 milyar dolarlık bir açık öngörmüştü.

Giriş: 04 Eylül 2025, Perşembe 17:23
Güncelleme: 04 Eylül 2025, Perşembe 17:23

ABD Ticaret Bakanlığı, Temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

ABD’nin dış ticaret açığı, Temmuz ayında son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta, şirketlerin Başkan Donald Trump’ın küresel ticaret ortaklarına yönelik yeni gümrük vergilerini açıklamadan önce mal ve hammadde ithalatını hızlandırması etkili oldu.

Temmuz'da ABD mal ve hizmet ticaret açığı bir önceki aya kıyasla yüzde 32,5 artarak 78,3 milyar dolara çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ise yaklaşık 78 milyar dolarlık bir açık öngörmüştü.

Temmuz’da ithalat değeri yüzde 5,9 yükselerek yılın başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İhracatta ise sınırlı bir artış görüldü. Rakamlar enflasyondan arındırılmadı.

İthalattaki artışın temel nedeni, altın sevkiyatlarındaki yükselişle birlikte sanayi girdilerinin dört ayın zirvesine çıkması oldu. Tüketim malları ithalatı da artarken, otomobil hariç sermaye ekipmanı ithalatı yıl başından bu yana en güçlü artışını kaydetti.

Rapor, ABD’li şirketlerin, henüz Washington ile ticaret anlaşması imzalamamış ülkelerden yapılacak ithalata yönelik karşılıklı gümrük vergileri yürürlüğe girmeden önce stoklarını güvence altına almaya çalıştığını gösteriyor. Nisan ayında açıklanan tarifeler öncesinde de benzer bir eğilim görülmüş, ardından üç ay üst üste ithalatta düşüş yaşanmıştı.

Temmuz verilerine göre, Çin ile mal ticaret açığı altı ay sonra ilk kez genişledi. Meksika ile açık hafif yükselirken, Kanada ile ticaret açığı ise Haziran’da 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra yeniden arttı.

Enflasyondan arındırılmış bazda bakıldığında, mal ticaret açığı Temmuz’da 100,1 milyar dolara çıkarak yılın başlarında kaydedilen rekor seviyelere yaklaştı.