Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini rekor düşüş gösteren ABD tüketici harcamaları verisine ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile artan gerilim ile birlikte yapacağı açıklamalara çevirmesinin ardından geriledi.

Gösterg Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Mayıs ayının son işlem gününde, Amerikan ekonomisinin motoru niteliğindeki tüketici harcamalarının geçen ay hızlı bir şekilde yavaşladığını gösteren veri sonrası aşağı yöne hareket etti. Hisseler Perşembe günü, Başkan Trump'ın Çin'e yönelik politikalar konusunda açıklama yapacağını duyurmasının ardından geç saatlerde düşmüştü. Ancak Başkan'ın Hong Kong'un ABD ile özel ticaret statüsü konusunda bir tedbir almayacağına ilişkin işaretlerin gelmesi sinirleri biraz yatıştırdı.

Verdence Capital Advisors portföy strateji direktörü Megan Horneman, "Veri oldukça kötüydü, ancak ne olacağını zaten biliyorduk," dedi ve "Bu kademeli yeniden açılmaların ABD'ye bir miktar normallik hissi getirmekte olduğunu görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, ekonominin Nisan ayındaki kapanmaların ardından tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte bir miktar toparlanma göstermesinin desteği ile üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi. Ancak üst üste gelen kötü veriler piyasanın havasını bozuyor. Yatırımcılar ABD ile Çin arasında artan gerginliği şimdilik fazla dikkate almıyorlar, ancak bu gelişmelerin büyümeyi istikrarsız hale getirebileceğine ilişkin spekülasyonlar güçleniyor.

S&P 500 Endeksi TSİ 17:50'de 8.75 puan ya da yüzde 0.29 düşerek 3,020.98 puana inerken, Dow Jones Endeksi 100.38 puan ya da yüzde 0.40 kayıpla 25,300.26 puana ve Nasdaq Endeksi 7.65 puan ya da yüzde 0.08 düşerek 9,361.34 puana geriledi.