Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ABD’nin Çin’le imzaladığı ateşkesin ardından yeni odağı olarak görülen dijital tarifelerden otomobillere kadar yenilenmiş bir anlaşmazlığın üstesinden gelmeye çalışıyor.

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, farklılıklar üzerine ‘barışçıl çözümler’ arayışında olsalar dahi, ABD’nin hala Avrupa otomobilleri üzerindeki vergileri sürdüreceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise, Perşembe günü  Fransa ile küresel bir çerçevede anlaşılmasına rağmen, dijital vergi opsiyonunun sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Hafta başında, Trump ticaret bariyerleri olmasından dolayı transatlantik müttefiklerine ve Avrupalılara yönelik ılımlı tutumundan vazgeçerek, “Çin ile olandan daha zor bir durum” yorumunu yapmıştı.

Hazine Bakanı Mnuchin gazetecilere yaptığı açıklamada, “ Tarife tehdidi insanları ticaret anlaşmalarını tekrar müzakele etmek için daha gönüllü hale getiriyor. Amaç, serbest, adil ve karşılıklı ticaret yapmaktır” dedi.

Otomobiller üzerindeki tarifelerin ABD-Çin ticaret savaşından halihazırda büyük zarar alan ve imalatı gerileyen Almanya için özellikle daha zorlayıcı olacağı belirtiliyor.