Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD, 2015 İran nükleer anlaşmasını İran’ın yeni ve sert muhafazakar çizgideki lideri İbrahim Reisi ile yeniden müzakere etmeye hazırlanırken, Suriye ve Irak’ta İran destekli milisleri vurdu.

Pazar akşamı Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle ikisi Suriye, biri Irak’ta olmak üzere üç hedefin hava saldırısıyla vurulduğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby “ABD’nin Irak’taki çıkarlarını hedef alan İran destekli grupların devam eden saldırıları sonucu Başkan Biden, bu çeşit saldırıların önünün kesilmesi için emir verdi” açıklamasını yaptı.

Saldırılar, ağustos ayında İran cumhurbaşkanlığını devralacak sert muhafazakar çizgideki İbrahim Reisi için de erken bir sınav olarak değerlendirildi.

Öte yandan ABD saldırısını, İran ile nükleer müzakere öncesi Irak ve Suriye’de tansiyonu daha da artırabilecek olayların yaşanmaması için “önleyici bir saldırı” olarak gören gözlemciler de mevcut.

Reisi: Biden ile görüşmeyeceğim

ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Reisi, düzenlediği ilk basın toplantısında ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları da kaldırması gerektiğini söylemişti.

Reisi konuyla ilgili olarak "ABD 2015 nükleer anlaşmasını ihlal etti. Avrupa Birliği de taahhütlerini yerine getirmedi. ABD anlaşmadaki taahhütlerine uymalı ve anlaşmaya geri dönmelidir. Avrupa ise ABD'nin baskısı altında kalmamalı ve verdiği sözleri tutmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Reisi, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna ise ''hayır'' yanıtını vermişti.