Advertisement
HABERLER ABONE OL

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

Ciner Medya Grubu’na özel açıklamalarda bulunan ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Senatosu Komitesi, Cumhuriyetçi Parti'nin Kıdemli Üyesi Jim Inhofe "Türkiye ile devam eden F-16 görüşmelerini destekliyorum. Türkiye'yi işin içinde tutmak ve Türkiye ile Rusya'nın arasını açmak hem ABD'nin, hem de NATO'nun çıkarınadır." ifadelerini kullandı.

Senato Dış İlişkiler Üyesi Demokrat Senatör Shanenen ortak güvenlik çıkarlarına fayda sağlayacağından emin olmak için Senato Dış İlişkiler Komitesi tarafından kapsamlı bir incelemeden geçmek zorunda olduğunu belirterek, “bu komitenin bir üyesi olarak komiteyle birlikte çalışacağım ve taleplerini iyice gözden geçirmek için yönetime sorular soracağım" diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komite Üyesi Cumhuriyetçi Chris Smith Türkiye'ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri satmanın korkunç bir hata olacağını ve CAATSA’ya aykırı olacağını söyledi. Smith, "Türkiye, Rus S-400 füze sistemleri satın aldı. Türkiye'nin F-35 programından ihraç etmemizin asıl nedeni olan Rus S-400 sistemini sürdürme konusundaki ısrarı dikkate alındığında, Türkiye'nin F-16'ları ve modernizasyon kitlerinis atın alması ciddi ortak yerleşim riskleri doğuracaktır" şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komite Üyelerinden Demokrat Dina Titus ise, üyesi olduğu Kongre Hellenik Grubundan bazı üyelerle, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına muhalefetinden vazgeçmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu dile getirerek F-16'ların Türkiye’ye satılmasıyla ilgili ilerlemek için hala çok fazla önemli konu olduğunu belirtti.

Yakın zamanda Türkiye’ye giden Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, Başkan Biden'ın rkiye’ye F-16 verilmesini desteklediğini belirtirken, Senato Dış İlişkiler Komite üyesi Senatör Chris Murphy "Türkiye ile işlevsel ve kapsamlı bir savunma ilişkimizin olduğu bir noktaya geri dönmemizi istiyorum" dedi.

Şu anda Yunanistan ziyaretinde olan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory W. Meeks ve heyetinin yarın Türkiye geçmesi bekleniyor. Heyette Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komite üyelerinden Ted Deutch, David Cicilline, G.K. Butterfield ve Stacey Plaskett yer alıyor.

Biden yönetiminden destek devam ediyor

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Başkan Biden‘ın Türkiye'nin F-16 talebini desteklediğine dair yeni bir açıklama yaparken, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jones "Satışı destekliyoruz ve Biden bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi” diye konuştu.

Türkiye, geçtiğimiz yıl Eylül ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 avcı uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Mart ayında Kongre’ye yolladığı mektupta "uygun ABD savunma ticareti bağlarının ülke çıkarlarına hizmet edeceğini" belirtmişti.

Başkan Biden'in Kongre üyelerinin F-16 konusunda ne zaman görüşeceği net değil ancak yakın zamanda TBMM’den bir heyetin Washington DC’ye gelerek ABD’li mevkidaşlarıyla görüşmesi bekleniyor.