Advertisement

ABD hisse senetleri sert satış dalgasından sıçrama yapsa da yine de haftayı iki haftanın düşüğünden kapattı. Büyük sermayeli teknoloji hisselerinde görülen gerileme Borsanın düşüşünde etkili oldu.

Amazon.com, Microsoft Corp. ve Facebook Inc. teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi'nin Cuma günkü işlemlerde bir noktada yüzde 5'ten fazla düşmesine neden oldu. Sonrasında ise endeks kayıplarını yüzde 1'e kadar azalttı. Finans hisselerinin kazançları S&P 500 Endeksi'nin kayıplarını sınırladı. S&P 500 Endeksi haftayı yüzde 2.3 ekside 21 Ağustos'tan beri en düşük seviyeden tamamladı.

Cuma günkü sert satışın, teknoloji hisselerinde son dönemde yaşanan yükselişin geniş çaplı yatırımcı güveninden değil, tek bir şirketin yüksek miktardaki opsiyon işlemlerinden kaynaklandığı endişesinin tetiklediği görülüyor.

Financial Times'ın haberinde Softbank Perşembe günü başlayan çöküş öncesinde teknoloji hisselerinde milyarlarca dolarlık türev ürün aldığı belirtildi.

Tüm dünyada yüz binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüs pandemisi etkisini hala sürdürürken, ABD ekonomisinin sağlığını gözlemleyen traderlar teknoloji hisseleri için doğru bir değerleme arıyorlar.

Her ne kadar sektör karantina döneminde güçlü kârlar ürettiyse de yatırımcıların gözdesi olan bazı şirketlerin aşırı ısındığına dair işaretler var. Chaikin Analytics baş piyasa stratejisti Dan Russo, "Şimdi satış gelenler aşırı alımın yaşandığı yığılma olan isimler." dedi ve yüksek değerlemelerin hisseleri yukarı taşıdığını belirtti.