Advertisement
HABERLER ABONE OL

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

ABD kongresinde 1,7 trilyon dolarlık 2023 federal fonu içinde Ukrayna’ya 45 milyar dolarlık yeni bir paket de yer almış durumda. Hem Demokrat Parti hem Cumhuriyetçi Parti üyelerinin üzerinde anlaştığı paket geçerse, ABD’nin Ukrayna’ya maddi desteği yaklaşık 100 milyar doları bulmuş olacak.

ABD’nin bu yıl içinde Ukrayna’ya verdiği desteği 48 milyar dolar. 24 Ocak-20 Kasım 2022 arasında 9,9 milyar dolar İnsanı Yardım, 15,1 milyar dolar finansal yardım ve 22,9 milyar dolar da askeri yardım olmak üzere Ukrayna’ya toplamda ayrılan maddi kaynak 47,9 milyar dolara ulaşmış durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Washington, DC’ye gelmeden, "Ukrayna’nın dayanıklılık ve savunma yeteneklerini güçlendirmek için ABD'ye gidiyorum. Ukrayna-ABD arasındaki iş birliğini konuşacağım" açıklamasında bulunurken, Başkan Biden da Zelenskiy’ye twitter üzerinde cevap vererek, "Umarım iyi bir seyahat geçiriyorsundur, Volodimir. Burada olduğun için heyecanlıyım. Konuşacak çok şey var" dedi.

Yeni paket açıklaması bekleniyor

Başkan Biden'nin bugün Ukrayna’ya 1,85 milyar dolarlık yeni güvenlik paketini ayrıca Ukrayna’nın uzun zamandır istediği patriot savunma füzelerini vereceği açıklaması bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de yaptığı acıklamada, "Başkan Zelenskiy'nin 'adil barış' kavramı ve bunun neye benzediği, bunun bileşenlerinin neler olduğu ve Ukrayna'nın bu noktaya gelmesine nasıl yardımcı olacağımız hakkında konuşacaklarından hiç şüphem yok" dedi.