Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Eylül ayında 3 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu hareketle birlikte, artan sorunlarla karşılaşan tüketici harcamalarının üst üste üçüncü çeyrekte de artış göstermesi için zemin oluştu.

Perakende satışların değeri Eylül ayında önceki aya göre yüzde 1.9 arttı. Bu veri Ağustos ayında yüzde 0.6 artmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre bu verinin yüzde 0.8 artması bekleniyordu. Otomotiv ve benzin hariç perakende satışlsr söz konusu dönemde yüzde 1.5 arttı.

Perakende satışlardaki geniş tabanlı artış, kısmen tüketicilerin yüksek seviyelerdeki tasarruflarını kullanmasından kaynaklanıyor. Talepteki artış aynı zamanda geçici ekstra işsizlik desteklerinden ve devam etmekte olan işe alımlardan dolayı da güçleniyor. Ancak ekonominin pandemiden toparlanması, koronavirüs vaka sayısındaki hızlanma ve Kongre'nin ek mali teşvik paketi konusunda bir türlü anlaşmaya varamamasından dolayı tehdit altında.

İşini kaybeden Amerikalılara haftalık 600 dolarlık işsizlik ödemesi Temmuz ayında sona erdi, ancak ABD Başkanı Donald Trump kısıtlı bir süre için haftalık 300 dolarlık işsizlik desteği sağladı. Ancak bu fonlamanın da zamanı dolmak üzere ve yeni bir paket olmazsa, tüketici harcamalrında ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir.