Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemleri konusunda ülkesinin duruşunun değişmediğini, Türkiye’ye bu sistemleri muhafaza etmeme çağrısını yinelediklerini söyledi.

Price, iki ülkenin dışişleri bakanlarının önümüzdeki günlerde görüşeceklerini belirtti.

Gündeme ilişkin düzenlenen basın brifiginde, Türkiye’nin S-400’leri tam zamanlı olarak aktif hale getirmeyebileceğinin gündeme gelmesine yönelik bir soru üzerine Price, “S-400’ler konusunda politikamızda bir değişiklik yok. NATO teknolojilerinin güvenliğini tehdit ediyorlar ve Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak taahhütleriyle uyumsuzlar. Rusya ile yapılan bu ticaret bildiğiniz gibi CAATSA yaptırımlarını tetikledi ve biz Türkiye’ye bu sistemi muhafaza etmeme çağrımızı sürdürüyoruz” dedi.

Price, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinin üzerinden üç hafta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yemin ederek göreve başlamasından bu yana ise iki hafta geçmesine karşın Blinken’ın hala Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmemiş olmasının kasıtlı olup olmadığının sorulması üzerine de, “Bunu böyle tanımlamazdım. Türkiye uzun süredir müttefikimiz. Türk ortaklarımıza ortak çıkarlar paylaşıyoruz. Mevkidaşların önümüzdeki günlerde konuşma, iletişim kurma imkanı bulacaklarına inanıyorum” yanıtını verdi.