Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD’nin Çin’e yönelik milyarlarca dolar değerindeki varolan tarifeleri ABD Başkanlık seçmlerine dek kalacak ve düşürülmesi Pekin’in birinci faz ticaret anlaşması yükümlülüklerine uymasına bağlı olacak.

Konunun gizliliğinden dolayı isminin gizli kalmasını tercih eden kaynaklar, iki tarafın Çarşamba günü birinci faz anlaşmanın imzalarının atılmasının ardından 10 aydan daha yakın bir sürede, ABD’nin süreci gözden geçireceğini ve 360 milyar dolar değerindeki Çin ürününü etkileyen potansiyel ek tarife indirimlerini değerlendireceğini belirtti.

Anlaşmanın metninde spesifik olarak belirtilmesi beklenmeyen gözden geçirme süreci, Trump yönetimine Çin’in anlaşmaya bağlılığını tahkik etmesi için zaman yaratacağı belirtiliyor. Bu anlaşma ile 120 milyar dolar değerindeki, Çin ürünü için Aralık ayında devreye giren yüzde 15’lik ek tarife geçerli olmaya devam edecek.

Çin Ticaret Bakanlığı konuyla alakalı açıklama talebine yanıt vermedi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ikinci aşama anlaşmaya sürecine varılmadan ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri hafifletmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Mnuchin ayrıca, tarife düşürmeler ile Kasım ayındaki seçimlerin bir ilgisi olmadığını bildirdi.

Mnuchin, “Bu tarifeler ikinci aşama anlaşmaya kadar kalacak. Eğer Başkan Trump ikinci aşamayı çabukca gerçekleştirirse, ikinci aşama kapsamında tarife indirimini değerlendirecek. Eğer olmazsa, tarife indirimi yapılmayacak. Bunun seçimlerle ya da başka bir konuyla ilgisi yok. Gizli anlaşmalar söz konusu değil” dedi.