Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’nin sigaralardaki nikotini bağımlılık yapmayacak seviyelere kadar azaltmayı düşündüğüne dair ortaya çıkan bir rapor ile birlikte sigara üreticilerinin hisseleri düştü.

Marlboro’nun üreticisi Altria Group’un piyasa değeri pazartesi günü 6 milyar dolar kadar düşerken, British American Tobacco (BAT) Londra’da salı günü yüzde 6,6 düşüş kaydetti.

Wall Street Journal’in haberine göre, Biden yönetimi böyle bir gerekliliği uygulamaya hazırlanırken, Gıda ve İlaç Kurumu mentollü sigaraları yasaklayabilir. BAT, Newport gibi mentollü markalara ciddi derecede bağımlı durumda.

Hükümetin aldığı karar ile Türkiye’de mentollü sigara satışları 5 Ocak 2020’den itibaren tamamen yasaklanmıştı.

Imperial Brands, Londra’da yüzde 5’e yakın değer kaybederken halihazırda düşük nikotinli sigara satan 22nd Century Group’un hisseleri ise yüzde 11 yükseldi.

Sektör yıllardır sigaralardaki nikotin seviyesine getirilebilecek bir kısıtlama kararının gelebileceğini düşünüyordu.

Citigroup Analisti Adam Spielman, böyle bir düzenlemenin sigara sektörü üzerinde ciddi etkileri olacağını belirtti fakat bunun uygulanmasının yıllar alabileceğini vurguladı.

“Siyasi gerçeklik daha düşük riske sahip alternatif sigaraların daha yaygın erişiminin olmasını gerektiriyor” diyen Spielman, şu an için çok az sayıda alternatif ürün olduğunu söyledi.