Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişen piyasa getirilerinde sıçramaya neden olup olmayacağı konusu yatırımcıların radarında..

Bloomberg'in 15 gelişen ülke piyasasında yaptığı araştırmaya göre, tarihsel olarak mali ve cari denge açıkları olması nedeniyle Endonezya, Meksika ve Malezya tahvilleri ABD faizlerindeki ani yükselişlere karşı en kırılgan tahviller olarak öne çıkıyor.

Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Tayland gibi ticarete görece yüksek bağımlılığı olan ülkeler ise ABD faizlerindeki kademeli artışa en hassas olan tahviller.

Cuma günü ABD'de hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam rakamının teşvik beklentisini artırmasıyla ABD 10 yıllıklarının faizi sekizinci günde de yükselerek yüzde 1.19 ile 10 aydan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Enflasyon beklentileri ve güçlü kurumsal kârlılıklarla ABD 10 yıllık başa baş tahvil getirisi 8 yılın zirvesine çıkmıştı. Yatırımcılar fiyat artışlarını görmek için Çarşamba günkü FED'in de tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD kişisel tüketim harcamaları verisini takip edecek.

Gelişen ülke faizlerinin ABD faizleriyle yüksek korelasyonu bulunuyor.