Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Johnson, biri İsrail, biri Ukrayna ve diğeri de Tayvan'la ilgili yardımları içeren 3 ayrı tasarıyla ilgili detayları kamuoyu ile paylaştı.

Johnson, ABD-Meksika sınırının güvenliğiyle ilgili başlıkları kapsamadığı ve Kiev'e çok fazla yardım gönderildiği gerekçesiyle daha önce Cumhuriyetçilerin reddettiği Ukrayna tasarısıyla ilgili tartışmaların ardından yeni bir fikirle ortaya çıktı.

Ukrayna'ya 61, İsrail'e 26 ve Hint-Pasifik bölgesinin (Tayvan) güvenliğine 8 milyar dolar ayrılmasını öngören birbirinden bağımsız 3 yardım paketi tasarısı hazırlayan Johnson, böylelikle Ukrayna'ya yardıma karşı çıkan, ancak İsrail'e bir an önce ilave yardım gönderilmesini isteyen Cumhuriyetçilerin elini kolaylaştırmış oldu.

İsrail'e ayrılan 26 milyar dolarlık paketin içindeki 9 milyar dolarlık bölümün Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardımlara ayrılması öngörüldü.

Paketlerin birbirinden ayrılmasıyla Demokratlar da hem Ukrayna'ya hem de İsrail'e yardım gönderilmesi konusundaki tıkanıklığı aşma imkanına kavuştu.

Johnson, bu üç pakete ilaveten dördüncü bir paketi daha bugün veya yarın açıklayacağını, bu pakette ise Rusya'nın ABD'deki kimi varlıklarının Ukrayna'ya destek için kullanılabilmesinin önünü açacaklarını belirtti.

Cumartesi günü tüm paketleri Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunacaklarını kaydeden Johnson, tasarıların tamamının geçeceğine inandığını belirtti.

Biden'dan bağımsız tasarılara destek

ABD Başkanı Joe Biden, Johnson'ın tasarılarına tam destek verdiğini belirtti.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail ve Ukrayna'ya kritik desteği sağlayacak, aynı zamanda Gazze'deki Filistinlilere insani yardım temin edecek ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve istikrarı güçlendirecek bu paketi güçlü şekilde destekliyorum." ifadesini kullandı.

Biden, tasarıları Kongre'den geçip masasına geldiği anda hızlıca imzalayacağını bildirdi.