Advertisement

Pandemi programlarının genişletilip genişletilmemesine ilişkin Trump yönetimi ile Fed'in açık bir şekilde fikir ayrılığına düşmeleri sonrasında S&P 500 Endeks vadelileri geri çekildi. Avustralya ve Japonya'da hisseler düştü, Çin hisseleri dalgalı seyretti. ABD Hazine tahvilleri kazançlarını korudu. Dolar önemli paralar karşısında yükseldi. Altın ETF'lerdeki altın miktarının azalmasıyla düştü.

Yatırımcıların virüs kısıtlamaları karşısında aşıya ilişkin iyimser beklentileri değerlendirmesiyle Perşembe günü teknoloji şirketleri ABD endekslerini yukarı taşıdı. Karantinalardan olumlu etkilenmesi beklenen şirketlerin hisseleri iyi performans gösterdi.

Mnuchin yasa yapıcıların harcanmamış teşvik fonlamasını -Fed'den çektiği para dahil olmak üzere- aşıyı beklerken ekonomiyi desteklemek için başka bir yere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Daha öncesinde Fed'in acil durum pandemi borç verme programlarından kullanılmamış fonların iadesini istemişti. Fed, bu duruma tepki göstererek programların hayati bir rol oynadığını söyledi.

Küresel piyasaları Pazartesi günü zirveye taşıyan aşı konusundaki ilerlemelere ilişkin yatırımcı iyimserliği virüs vakalarındaki artış ve ABD'de yeni mali teşvikin kördüğüm olmasının etkisiyle azalmaya başladı. California eyaletin çoğu kısmında sokağa çıkma yasağı getirdi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.12'de yüzde 0.6 düştü. Endeks Perşembe günü yüzde 0.4 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 arttı.
Euro/Dolar paritesi 1.1875'te fazla değişmedi.
Sterlin/dolar 1.3265'te yatay seyretti.
Yen yüzde 0.1 ekside dolar karşısında 103.82'den işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.82 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.86 oldu.

Emtia

WTI petrol hafifçe gerileyerek varili 42 doların biraz üzerinde kaldı.
Altın yüzde 0.1 düşüşle onsu 1,865 dolardan alıcı buldu.