Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Çin'in üst düzey ticaret müzakerecileri çift taraflı ticaret anlaşmasının yürütülmesi için uygun koşulların oluşturulması ve ekonomi ile halk sağlığı konusunda iş birliği sağlanması husunda mutabık kaldılar.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Cuma günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ayrıca taraflar iletişimde kalınması konusunda da fikir birliğine vardılar.

ABD Temsilciliği atarfından yapılan aramanın ardından yapılan e-posta açıklamasında, "İki taraf da süreçte iyi ilerleme kaydedildiği ve anlaşmanın başarıya ulaşması için idari altyapıların oluşturulması konusunda mutabık kaldılar. Güncel küresel sağlık acil durumuna rağmen iki ülkenin de de anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeleri bekleniyor" açıklaması yapıldı.

Küresel koronavirüs pandemisinden hemen önce dünyanın en büyük iki ekonomisini ve küresel tedarik zincirini hasara uğratan ticaret savaşın noktalandığı birinci faz ticaret anlaşmasının Ocak ayında imzalanmasının ardından, Robert Lighthizer ve Liu He Pekin saatine göre Cuma günü ilk resmi telefon görüşmelerini gerçekleştirdiler. Anlaşma gereğince Liu ve Lighthizer her altı ayda bir görüşme gerçekleştiriyor.