Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve İngiltere arasında devam eden metal tarifeleri ihtilafının çözümü için taraflar bir araya gelmeyi planlıyor.

Bloomberg'in haberine göre ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan bu hafta resmi görüşmeleri başlatmak amacıyla bir araya gelecek.

Görüşmelerin alüminyum ve çelikte devam eden ihtilafların çözümünü amaçladığı belirtildi.

Söz konusu tarifeler ABD'de önceki başkan Donald Trump döneminde, 2018 yılında hayata geçirilmişti. Ekonomi politikalarının temeline ticaret savaşlarını koyan Trump, o dönem ulusal güvenliği gerekçe göstererek Avrupa, Asya ve diğer bölgelerden yapılacak çelik ve alüminyum ithalatına tarife koymuştu.

ABD'nin bu adımına karşılık olarak da Avrupa Birliği aralarında Harley-Davidson, Levi Strauss & Co ve viski şirketlerini hedef alan tarifeleri hayata geçirmişti.

Altın fiyatları, Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentiler ve ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesiyle geriledi. Gram altın ise dolar/TL’deki yatay seyirle küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyi takip etti.

Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin artmasıyla 2 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 1’in üzerine çıkarken 10 yıllıkların faizi yüzde 1,88’e çıktı. Yatırımcıların ABD’de yükselen enflasyona dair endişeleri artarken swap piyasaları bir yıl içerisinde dört adet 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlamaya başladı.

Politika yapıcıların mesajlarından sonra ABD Merkez Bankası Fed’in Mart ayında faizleri artırması beklenirken, yatırımcılar 10 yıldır faizleri artırmayan Avrupa Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gidebileceğini düşünüyor.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen hafta neredeyse 1.830 dolara kadar ulaştıktan sonra kazançlarının bir kısmını silerek haftayı 1.816 dolardan kapatmıştı. Yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlayan değerli metal, çarşamba günü sabah saatlerinde 1.812 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta dolar/TL’deki düşüşle 773 TL’ye kadar geriledikten sonra haftayı 790 TL civarında kapatmıştı. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, dolar/TL’nin 13,53 civarında seyretmesiyle 788 TL civarında bulunuyor.

Petrol fiyatları, yakıt tüketiminin toparlanması ve stoklardaki düşüşle beraber yükselirken Kahramanmaraş’ta petrol boru hattında yaşanan yangında piyasaları etkiledi.

Brent petrolün yakın vadedeki teslim kontratları ile uzak vadedeki teslim kontratları arasındaki fark artarak Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Yakın vade ve uzak vade kontratlar arasındaki fiyat farkının artması piyasada fiyatların yükseliş trendined olduğuna işaret ediyor.

Boru hattının geçen yıl günlük 450 bin varil civarında petrol aktardığı belirtilirken, analistler arzın geçici bir süre eksilmesiyle beraber kontrat vadeleri arasındaki farkın daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş'taki patlama sonrasında Brent petrol sabah saatlerinde yüzde 1,2 yükselişle varil başına 88,55 dolara çıkarken, ABD tipi ham petrol yüzde 1,3 yükselişle 86,56 dolar oldu. Boru Hattı'nın gün içerisinde yeniden transfere başlayacağına dair haberler sonrasında fiyatlar kısmi olarak geriledi.

Kahramanmaraş'ta petrol boru hattında patlama

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki petrol boru hattında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangın söndürüldü.

BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinde Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın yaklaşık 511. kilometresinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama olduğu ve bunun sonucunda yangın meydana geldiği hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Başta BOTAŞ Acil Müdahale Ekipleri, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü itfaiye teşkilatları ile güvenlik birimleri olmak üzere tüm ekiplerimizin özverili çalışması sonucu yangın tamamen söndürülmüş olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Petrol boru hattı gerekli tedbirlerin alınmasına müteakip en kısa sürede devreye alınacaktır."

Startup Centrum’un hazırladığı 2021 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’na göre, 2021’de 323 girişimin aldığı toplam yatırım miktarı 1,5 milyar dolara ulaşırken, toplam yatırımcı sayısı da 964’e ulaştı.

2021’de kişi başına düşen ortalama yatırım miktarı 19,4 dolar olurken en çok yatırım alan sektörlerin başında ise teslimat, oyun ve veri analitiği geldi. Türkiye startup ekosistemindeki en aktif üç yatırımcı ise Alesta Yatırım, Keiretsu Forum Turkey ve TechOne oldu.

2021’de en fazla yatırım alan şirket Getir olurken ikinci sırada Dream Games yer aldı. İstanbul’da yatırım alan startup sayısı 254 olurken, Ankara’da 38, İzmir’de ise 11 oldu.

2021 yılında yapılan yatırımların yüzde 59’u henüz ilk yatırımını alan girişimlere yapılırken, bu girişimlerin ise neredeyse yarısı son 2 yılda kurulmuş girişimlerden oluşuyor. İlk yatırımını almak için 4 veya daha uzun süre beklemiş olan girişimlerin oranı ise yüzde 28.

ABD tahvil getirilerindeki yükseliş teması hisse ve döviz piyasalarını etkileyen ana etken olmayı sürdürüyor.

Hisse senetleri piyasaları geniş çaplı kaybını bugün Asya Pasifik’te de sürdürüyor. MSCI Asya Pasifik endeksi üst üste beşinci işlem gününde de düşüş yaşıyor. Sabah saatlerinde Japonya’da Topix’in kaybı yüzde 2'yi aştı. Çin CSI 300 ile Güney Kore Kospi düşerken Hong Kong Hang Seng yatay seyrediyor.

Salı gününü yüzde 1,84 düşüşle kapatan S&P 500’de vadeliler kaybın süreceğine işaret ediyor. Yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşayan Nasdaq 100 endeksinin vadelileri de ekside.

Üç işlem gününde aralıksız yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,1 geriliyor. Altının onsu yüzde 0,2 gerilemeyle 1.810 dolarda.

ABD tahvil getirilerinde yükseliş beklentisi

Fed’in Mart ayında faiz artırım sürecine başlamasının beklenmesi ABD tahvil getirilerinde 2016’dan bu yana görülen en sert yükselişe yol açıyor.

Ocak ayında 37 baz puan artış kaydeden ABD 10 yıllık tahvil getirisi Kasım 2016’dan bu yana en hızlı yükselişi yaşadı. Vadeli piyasada gerçekleşen fiyatlar mart ayına kadar 10 yıllık getirinin yüzde 2’ye ulaşacağına işaret ediyor.

Westpac Banking Corp. SGMK Direktörü Damien McColough, Fed’in ilk faiz artışına kadar getirilerin yavaşlayan bir tempoda da olsa “kesinlikle yukarı gideceğini” belirtti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yıl sonu için ABD gösterge tahvil getirisi medyan beklentisi yüzde 2,13 seviyesinde bulunuyor.