Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul, endeks ağırlığı yüksek olan 7 banka Akbank, Garanti, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası hisselerinde geçici açığa satış yasağı getirdi. SPK 7 bankada açığa satış yasağının yatırımcıları korumak için alındığını bildirdi. Açığa satış, pay piyasalarında, hisse fiyatlarının yükselişi yerine düşüşünden kazanç elde etmek isteyen yatırımcının sahip olmadığı hisse senedini ödünç almak kaydıyla satması anlamına geliyor.

ABD'de Halkbank iddianamesinin hazırlandığı haberinin ardından gelen açığa satış yasağının piyasalarda volatiliteyi sınırlaması amaçlanıyor.

"YERİNDE BİR KARAR"

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye kararın piyasaların istikrar kazanması ve volatiliteyi sınırlaması açısından yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Doğan "piyasalarda volatilitenin azalması ve güvenin artması adına bu tarz kararlar Avrupa ve ABD'de de alınabiliyor. Ama bir hissede düşüş yönünde pozisyon açmanın tek yolu açığa satış değil. BIST 30'da yer alan bankaların bir kısmı vadeli piyasalarda işlem gördüğünü ya da yurtdışı tezgahüstü ürünlerde buna aracılık eden farklı enstrümanlar olduğunu biliyoruz. O nedenle alınan kararların tüm etkiyi ortadan kaldırması mümkün değil. Ama piyasanın istikrar kazanması, kısa vadede volatiliteyi sınırlaması açısından yerinde bir karar" şeklinde yorum yaptı.

Doğan piyasaların biraz daha sakinleşmesi ve haber akışının normalleşmesiyle yasağın kaldırılacağını belirterek "Piyasalara istikrar kazandırmak için önemli bir hamle ama tek başına satışları durdurabilecek ya da olumsuz havayı kaldıracak bir etkisi olmayacaktır" diye konuştu.

"VOLATİLİTEYİ TÖRPÜLEME AMAÇLI BİR ADIM"

Ak Yatırım hafta başında bankalardaki sert satış dikkate alındığında geçici açığa satış yasağının yoğun haber akışı nedeniyle piyasada yaşanılabilecek olası volatiliteyi törpülemek amaçlı olduğunu bildirdi.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli ise kararı desteklediğini ancak sadece bazı hisselere açığa satış yasağı gelmesinin konuyu spekülasyona açık hale getirdiğini söyledi. Gümülcineli "BIST 30 hisselerinin tamamı için alınsaydı daha etkili olurdu. Bugünkü haberin etkisi sınırlı kalabilir.." diye konuştu.