Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Denizbank’ın yeni kurduğu fintech şirketi NeoHub’un Genel Müdürü Gürhan Çam, bankacılığın artık daha liberal, daha açık, daha kolay erişilebilir hale gelmek zorunda olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Çam, açık bankacılık kavramına vurgu yaparak, "API dediğimiz teknolojiler o kadar açılacak ve liberal hale gelecek ki, her hangi bir fintech ya da her hangi bir sektör dikeyi bir bankacılık ihtiyacını kendi bünyesine entegre edebilecek. Bireysel müşteriler bir uygulama üzerine tüm bankalara erişir hale gelecek" diye konuştu. Açık bankacılığın 5 yıl içinde bankacılık sektöründe pazar payı sıralamasında bir değişime neden olacağını ifade eden Çam, "Sıralama tepe taklak olur mu bilmiyorum ama değişme potansiyeli çok yüksek" dedi.

'Bankalar görünmezliğe doğru çekilecek'

Bankaların gelişen teknolojiler ve gelişen hizmet modelleri sayesinde biraz sahnenin geri planına doğru, görünmezliğe doğru çekileceklerini kaydeden Çam, "Ama yine hizmet vermeye devam edecekler" dedi.

'Bankacılık sektöründe NeoHub gibi birleştirici çatı şirketler göreceğiz'

Denizbank'ın yeni iştiraki NeoHub hakkında da bilgi veren Çam, bankacılık dışındaki sektörlere hizmet vermek ve onlarla bağ kurmak, yeni iş modelleri geliştirmek için pozisyonladıkları Deniz Akvaryum ve Deniz Ventures'tan sonra temmuz başında kurdukları NeoHub'ın ise bir fintech şirketi olduğunun altını çizdi. NeoHub'ın bir fintech, bir teknoloji şirketi olduğunu ama teknoloji üretmeyeceğini kaydeden Çam, "NeoHub bir birleştirici, çatı kurucu. Deniz Akuvaryum, Deniz Ventures ve FastPay NeoHub'ın çatısı altında yine sinerji yaratacak" dedi.

"Bankacılık sektöründe önümüzdeki dönemde NeoHub gibi, birleştirici, bir çatı kurucu, o çatının altına girebilecek herkese 'Hoş geldin' diyecek şirketler göreceğiz" diyen Çam, "Hem hareket kabiliyetini artırmak için olacak hem de 'Hoş geldincilik' için olacak aslında" değerlendirmesinde bulundu.

'Yapay zeka, blockchain, tarım teknolojileri ve sağlık alanındaki girişimler radarımızda'

Yatırım yapmayı hedefledikleri girişimlerin profili ve alanlarına da değinen Çam, ana odaklarının fintechler olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra yapay zeka, blockchain, tarımsal teknolojileri, sağlık ve bioteknoloji tarafındaki girişimlere yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden Çam, "Burada prosedürlerimize göre dikkat ettiğimiz, pozitif ayrımcılık yaptığımız yaklaşımlar var. Bunlardan en önemlisi verilen hizmetin ihraç edilme potansiyeli. Yani sadece ülkede kalan, ülkeye hizmet eden şeklinde değil de, burada yarattığı iş modelini dışarıya da ihraç etme potansiyeli olan Startup'lara daha özel bakıyoruz. Onlara yatırım yapmak üzere kendimizi motive ediyoruz" diye konuştu. Girişimlere sağladıkları desteğin sadece para olmadığının altını çizen Çam, Deniz Ventures, Deniz Akvaryum, FastPay ve Denizank'ın gücüyle birleşerek NeoHub çatısıyla sahneye çıktıklarını vurguladı.