Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, gündemlerinde açık bankacılık ve farklı finansal hizmetler konusunda satın almalar olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Bahar, “Açık bankacılık bizim için çok kritik bir konu. Çünkü biz müşterilerimize farklı finansal hizmetleri tek bir çatı altında sunmak istiyoruz. Büyük ihtimalle bu sene ama en fazla 2023 yılı başında bir ya da birden fazla satın almayı Figopara olarak yapacağız. Bu bizi çok heyecanlandırıyor. Uzun zamandır üzerinde çalışıyoruz” dedi.

‘İtalya’dan sonra BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’da hizmet vereceğiz’

2023 yılında ilk önceliğin yurtdışı olduğunu ifade eden Bahar, Figopara’nın ilk ofisini geçen yıl İtalya’da açıklarını hatırlattı. Bahar, “Türkiye’de teknolojiyi üretip bu teknoloji ile yurtdışında hizmet veriyor olmak oldukça önemli bir kaldıraç etkisi yaratıyor. Şu anda radarımızda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) var. Sonrasında Suudi Arabistan ve Mısır gibi bir çok farklı coğrafyada hizmet vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

‘9 ayda 5 milyar TL kaynağı KOBİ’lerle buluşturduk’

Yılın ilk 9 ayında 5 milyar TL kaynağı KOBİ’lerle buluşturduklarını söyleyen Bahar, sene başında ayda 100 milyon TL civarında finansman yaparken şu anda aylık 400-500 milyon TL kaynağı KOBİ’lere ulaştırdıklarını belirtti. Bahar, aydan aya bakıldığında ise her ay bir önceki ayın yüzde 30 üzerinde bir kaynağı KOBİ’lere ulaştırdıklarını sözlerine ekledi. Figopara’nın işletme sermayesi konusunda şirketlere destek olan bir finansal teknoloji şirketi olduğunu ifade eden Bahar, “Figopara’da büyük şirketler tedarikçilerinin yapmış oldukları ödemelerin vadesini esnek bir şekilde yönetebiliyorlar. Vadelerini uzatabiliyorlar ya da kendi nakit pozisyonları iyi olduğunda da tedarikçilerine erken ödeme yaparak hem tedarikçilerinin hem de kendilerinin işletme sermayesi için sistemde ciddi somut sonuçlar elde edebiliyorlar. KOBİ’ler ise vadeli alacaklarını vadesini beklemeden Figopara üzerinden tahsil edebiliyorlar. Bugün itibarıyla 20’den fazla banka, 10’dan fazla finansal kuruluş Figopara’da KOBİ’lerin ve şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı için finansal kaynak yaratıyorlar” diye konuştu.

‘Yatırım turunu tamamlamak üzereyiz, yurtdışından ciddi kaynak getireceğiz’

Figopara’nın yatırım turunu tamamlamak üzere olduğunu ve bu ay içinde yeni yatırım turuyla ilgili detayları paylaşacaklarını ifade eden Bahar, “Öngördüğümüz kaynağın çok üzerinde bir kaynağı Figopara’ya getirmeyi başardık. Şu an piyasadaki olumsuz iklimden şirket olarak yatırım turunda etkilenmedik. Çok hızlı büyüyor olmamız, yurtdışı planlarımızın çok geçerli olması, Türkiye’deki yaptığımızın işin bizim öngördüğümüzden de hızlı gidiyor olması yatırım turunda olumsuz iklimden etkilenmemizi sağladı. Dünya Bankası, Finberg-Oyak’ın bir fonu, Eczacıbaşı Holding şu an yatırımcılarımız arasında. Bunların yanında farklı melek yatırımcılarımız var. Yeni turumuzda da Fiba dışında yeni bankaları, aile ofislerinin yatırımlarını ve yurtdışından da ciddi bir kaynağı Türkiye’ye getireceğiz” dedi.