Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Architecht Genel Müdürü Mücahit Gündebahar, açık bankacılık enstrümanlarını kullanan orta ve küçük ölçekli bankaların biraz daha avantajlı hale geleceğini, zira yönetmeleri gereken büyük maliyetler olmayacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Gündebahar, açık bankacılık ve API'lerin (Application Programming Interface) devreye girmesiyle yeni iş modellerinin ortaya çıkacağını ifade etti. Gündebahar, "Müşterinin rızası ile bir tane fintechin uygulaması üzerinden bir çok bankanın süreçlerini, hesaplarını, transferlerini görüyor olacağız" dedi.

Bankalar açısından açık bankacılığın bir ürün değil, bir strateji, bütünsel bir yaklaşım olması gerektiğinin altını çizen Gündebahar, "Yani bir API 'gateway'nin olması bankanın açık bankacılık yaptığı anlamına gelmiyor. Bunu ürün yapıları, temel dijital stratejiler, fintechlerle olan işbirlikleri ile desteklenmesi gerekiyor. Dolaysıyla Türkiye'de bu henüz gelişmesi gereken bir konu. Bir API portalının müşterisi fintechlerdir. Fintechler şu anda zaman zaman memnun olmuyor. Çünkü fintechler her bir banka ile ayrı ayrı süreç yaşıyor ve bu da maliyetleri artıyor fintechlerin. Bu da doğal olarak ürün geliştirme ve yenilik sürelerini etkileyebiliyor. Ancak Merkez Bankası'nın kararı ile Bankalararası Kart Merkezi'nin API toplayıcı rolünü üstlenmesi ile beraber Türkiye'deki problem büyük oranda çözülecek. Türkiye'de 2021 yılında çıkacak regülasyonlarla oyunun kuralları daha da değişmiş olacak" diye konuştu.

'APIGO YEREL VE GLOBAL BULUT SİSTEMLERİNDE ÇALIŞABİLİYOR'

Architecht'in, finans kuruluşlarının açık bankacılık uygulamalarını gerçekleştirebilecekleri ve yeni iş modelleri oluşturabilecekleri bulut tabanlı bir ürün olan ApiGo'yu hizmete sunduğunu belirten Gündebahar şöyle devam etti: "ApiGo bankaların sistemlerini dış dünyaya güvenli bir şekilde açabilen bir ürün. İçinde tüm regülatif ve sektör ihtiyaçları barındıran, regülatgif uyumluluk gereği şablonları barından bir sitem. Temel olarak iki bileşeni var ürünün. Birincisi API gateway. Bu daha çok bankaların sistemleri ile konuşan, veri erişimini sağlayan, erişimlerin seviyesini, müşterinin rızasını, API trafiğini yöneten güvenli bir protokol. İkincisi Developer Portal. Burası developerların ürünlerini geliştirdiği, test ettiği kısım. Biz ApiGo'da ürünü tamamen developerların rahatça kullanabileceği, müşteri deneyimlerini önceliklendirdiğimiz bir sistem olarak kurduk. Tamamen yerel ve global bulut sistemlerinde çalışabiliyor. ApiGo bankalar açısından toplam sahip olma maliyetini tamamen azaltıyor. Açık bankacılık ve PSD2'nin tüm gereksinimlerini karşılıyor. Türkiye'de ve Almanya'da kullanılıyor."

'GELİRLERİMİZİN YÜZDE 70'İ TAMAMEN TEKNOLOJİ İHRACATI'

Architecht'in finansal gelirlerinin yüzde 70'inin tamamen teknoloji ihracatı ile gerçekleştiğini söyleyen Gündebahar, 3 yıldır bunu istikrarlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Firma olarak doğrudan katma değeri yüksek ihracat yaptıklarını ifade eden Gündebahar, "Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasındaki bankalar ve finansal kurumlara buradaki ortaklarımız vasıtasıyla ürün ve hizmet satışı gerçekleştiriyoruz. Architecht'in yurtdışındaki ticarileşme vizyonu temel stratejimizi oluşturuyor. Bu yıl içinde ürün tabanlı bir organizasyona geçtik. Onlarca ürün yerine, odaklanılmış bir kaç ürünümüzle global piyasaları domine etmeyi hedefliyoruz. Her bir ürün bizim için ayrı bir şirket olacak şekilde konumlandırıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, Londra, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ciddi ortaklık ağımız bulunuyor" diye konuştu.

'GELİRİN YÜZDE 90'I DİĞER BANKA VE FİNANSAL KURUMLARDAN'

Architecht'in diğer banka teknoloji şirketlerinden önemli bir farkı olduğunu belirten Gündebahar, şirketin finansallarının çoğunluğunu ana banka Kuveyt Türk dışındaki müşterilerden oluştuğunu söyledi. Gündebahar, şirketin gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını Kuveyt Türk dışındaki müşterilerden kazandıklarının altını çizdi. 200'den fazla çalışanla birlikte İstanbul Teknopark'ta faaliyet gösterdiklerini kaydeden Gündebahar, Türkiye'deki 6 katılım bankasından 3'ünün tamamen uçtan uca tamamen Architecht'in bankacılık ürünlerini kullandığını belirtti. Gündebahar, "Bunların yanı sıra bir tane de yatırım bankası tamamen uçtan uca Architecht ürünleri ile çalışıyor. Almanya'daki KT Almanya bankacı da yine Architecht ile çalışıyor" diye konuştu.