Advertisement
HABERLER ABONE OL

ADM International Küresel Piyasa Stratejisti Marc Ostwald Bloomberg HT'deki Fokus programında Güzem Yılmaz Ertem’e konuk oldu. Ostwald, güçlü TL performansı ve yabancı yatırımcıların çekmek  için hangi adımların atılması gerektiğini anlattı.

“Türkiye’de şu an çok karışık bir durum var.  Gelişen piyasalarda çok fazla oynaklık var. ABD- Çin arasında gerginliğin ters etkilerinin herkesi etkilediğini düşünüyoruz.  Türkiye de çok ters bir durumda kaldı. Türkiye çok büyük bir jeopolitik risk ortasında kaldı. Rusya, Ortadoğu ve ABD arasında kaldı.

TCMB’nin swap indirimi çok iyi oldu.  Türkiye’nin yabancı yatırımcıları çekmesi için önlemler alması gerekli. Bu durum uzun zaman alacaktır ve yerel yatırımcıyı da cesaretlendirecektir. Çünkü şu an herkes doları stokluyor. Bunun engellenmesi için bazı şeylerin yapılması lazım. TCMB de bunun için hareket ediyor ama uzun vadede düşündüğümüz zaman dolarizasyondan bahsediyoruz.  Politikaların uygulanması yerli yatırımcı için de pozitif olacaktır”   

Yabancı yatırımcıları TL’ye çekmek için atılması gereken adımları da paylaşan Ostwald,  “İlk olarak güvenin sağlanması lazım. Özellikle politik müdahaleler ve para politikaları söz konusu olduğunda yabancı yatırımcılar bundan hoşlanmıyor.  İkinci olarak İstanbul seçimleri var, bu durum da yabancı yatırımcının sevdiği bir şey değil.  Politik istikrarsızlık algısı var.  Bir noktaya kadar ekonomik olarak yapılan şeyleri de etkilemeye başlıyor.  Politik istikrara kavuşulduğu zaman insanlar ekonomi için güvenilir şeyler yapılabilir diye düşünüyor. Döviz rezervlerine baktığımız zaman çok hızlı bir şekilde eridiğini de görebiliyoruz.  IMF konuşuluyor ama hükümetin IMF’ye gideceğini düşünmüyorum” dedi.