Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Senatosu'nda kabul edilen teşvik paketinin ekonomi üzerindeki etkileri analiz edilirken, ekonomik toparlanmanın biçimi de tartışma konusu oluyor.

ADP Araştırma Enstitüsü Başstratejisti Ahu Yıldırmaz'a göre ABD'de K tipi bir toparlanma gerçekleşirken bu durum ekonominin toparlanma hızını da yavaşlatma olasılığına işaret ediyor.

Bloomberg HT yayınına katılan Yıldırmaz'ın öne çıkan değerlendirmeleri şunlar oldu:

Senato'da 1,9 trilyon dolarlık paket kabul edildi ama Cuma'dan Cumartesi'ye yoğun tartışmalar yaşandı. Paket kapsamındaki önemli noktalardan biri işsizlik yardımının Eylül ayına kadar sürdürülmesi oldu. Burada miktardan çok zamanlama önemliydi. Son gelen rakamlar istihdam 379 binlik bir artış kaydedildiğini gösterdi. Bu iyi bir sinyal oldu aslında. Bu rakamın önemli kısmı seyahat, eğlence gibi işlerden geldi. Bu pozitif bir gösterge. Bu noktada Biden'ın paketi önemliydi. Eğer ekonomi hareketlenmeye başlamışsa, bunun devamlılığını sağlayacak bir paket bu.

Bir yıl öncesine göre ABD'de hala 9,5 milyon işsiz var. 1 yıl öncesinde 22 milyon işini kaybetti. Bunlardan 9,5 milyonu halen işsiz. Her ay yarım milyon dahi iş geri gelse bile tam istihdama geçiş 2-3 yıl alacaktır. Burada bir başka problem de K tipi toparlanma. İşini kaybetmeyen beyaz yakalar daha fazla para kazanmaya başladılar, ama diğer kesim daha az para kazanıyor. Bu ekonominin hızını yavaşlatacaktır.